Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка, е първият премиер и създателят на Украйна

Свързани новини

14.03.2022 15:24

Българин е бащата на Украйна

Видян 6069 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка, е първият премиер и създателят на Украйна. Кръстьо Раковски, роден в Котел, минал през гимназия във Варна и Априловската в Габрово, през университетите на Женева, Берлин и Цюрих и направил доктората си по психология в Монпелие,
е сред първите социалдемократи у нас и в Румъния, където баща му има големи имоти в Мангалия.




Освен първи шеф на Комунистическия интернационал след Октомврийската революция, той е и първи премиер на съветска Украйна. Част от нея се обявява за независима или полунезависима от Руската империя още през март 1917 г., месец след февруарската революция в Петербург, която заменя Царя с коалиционно правителство.




Бързо се появяват още 3 украински държавици, които воюват помежду си и с немските нашественици, опитващи се да се възползват от отказа на Русия да продължава да се бие в Първата световна война след Октомврийската революция. Най-устойчиви се оказват Украинската народна република с център Киев и Донецко – Криворожката с център Донецк, обединяваща голяма част от сегашна източна и южна Украйна, окупирани днес от руската армия. Втората държавица иска да се седини със Съветска Русия, но Ленин не желае това.



Праща в началото на 1918 г. Раковски, за да се оправи с неразборията и той застава начело на Върховната автономна колегия по борба с контрареволюцията в Румъния и Украйна.




През април той започва преговори с Украинската централна Рада (УНР- Киев), заедно с комисаря по националностите Сталин и още един представител на Ленин, като българинът е водач на делегацията. Той говори и пряко обяснява целта си да осъществи своя план за „разделяне на Русия”, както сочат документите.




Раковски успява да организира преврат в Киев, примирие с немците, признаване на компартията.




Полиглотът, говорещ български, румънски, руски, немски, френски и още няколко езика (казва, че мислел на онзи, на който говори в момента) се оказва толкова ценен, че украинците настояват Раковски да бъде назначен за премиер на обединена Украйна със запазена и до днес телеграма от 10 януари 1919 г. до Ленин.




Той заема поста същия месец и остава на него 4 и половина години, през които поставя основите на украинската нация и държавност. Освен премиер, през първата година е и вътрешен министър.




През същата тази година – до 19 февруари 1920 г. успява да обедини голяма част от това, което е днес Украйна под властта си. Само най-западните райони са присъедини след пакта Рибентроп – Молотов през 1939 г. и след Втората световна война от 1945 г., като са отнети от съседни държави в полза на тогавашния СССР.




Може да се приеме, че от 19 февруари 1920 г. Раковски, който


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2022 01:35

    Глупости ! Някакъв евреин си присвоил името К. Р. и сега повтарята като папагали ,племенник ...племенник .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое