Свързани новини

14.03.2010 17:50

България заплашена от гръцкия сценарий

Видян 1419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е заплашена от голям бюджетен дефицит и влизане в гръцкия сценарий, алармираха водещи икономисти, цитирани от Дарик. Според тях през последната седмица правителството е спряло всички започнати реформи и е започнало да отпуска пари от бюджета. Ако тази политика продължи, може да има вълна от протести от сектори, които искат допълнително финансиране. Това заплашва да спре и бавното възстановяване на икономиката ни, за което вече са налице и първите сигнали.


„Частният сектор - икономиката, която генерира добавена стойност на пазара, е тази, която е загубила 160 000 работни места или близо 10% от заетостта. Докато общественият сектор, който е активен публично и се оплаква, има едва 3,3% орязани и едва 20 000 съкратени, като основната част е в областта на образованието, което е част от реформата с делигираните бюджети, започнала преди това“, коментира икономистът Лъчезар Богданов.


Според икономиста Георги Ангелов, когато има наченки на възстановяване, се намираме пред завой в политиката, при който може да спре възстановяването и страната да изпадне в криза като Гърция. „През последната седмица бяха спрени всички реформи, които правителството каза, че ще прави, все повече харчим, без да има как да го финансираме, което може да ни вкара в негативна спирала - бюджетен дефицит, спад на икономиката, гръцки сценарий“, посочва Ангелов.


Георги Ганев пък предупреди, че ако продължават харчовете в бюджетната сфера, банковите лихви отново моге да скочат. Икономистът обясни, че още при първите сигнали за свиване на разходите в бюджета в края на миналата година и началото на тази, частният сектор е започнал да намалява лихвите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот