Борисов подчерта колко сериозна е била ситуацията за опазването на общото управление.

Свързани новини

26.07.2023 11:46

България ще има бюджет: Борисов, Петков, Иванов VS Василев

Видян 1835 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Усещането за голяма криза в управляващото мнозинство заради скандала около държавния бюджет, приет снощи в парламентарната бюджетна комисия, се разсея тази сутрин.

Вчера се стигна до абсурдната ситуация финансовият министър Асен Василев да оттегли подкрепата си за проектобюджета, който той самият внесе в парлмента. Поводът за позицията му беше, че депутатите рязко увеличиха разходите за заплати и всевъзможни други плащания, а в същото време драстично орязаха мерки за увеличаване на приходите, предложени от ведомството на Василев.

Водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков се събраха на лидерска среща, след която направиха общо изявление пред медиите, в което обявиха, че са постигнали компромис и бюджет ще има. От думите на Борисов се разбра, че приемането на бюджета е било обвързано с опазването на коалиционния кабинет "Денков-Габриел".

Иванов посочи, че управляващото мнозинство се е консолидирало около решения за приходните мерки в бюджета, които вчера бяха поставени под съмнение в бюджетната комисия. Той открои промяната, свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане - досега идеята е била това да се отнася за фирмите с над 50 души персонал, на лидерската среща е постигнат компромис да бъдат за над 100 души.

Борисов подчерта колко сериозна е била ситуацията за опазването на общото управление. "Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ние в предизборната кампания сме обещавали, колегите също. Но ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Василев, то просто правителството пада", изтъкна герберският лидер. Това е било основанието да се постигне компромис на днешната среща. "Отстъпих от доста неща. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки на ресторантите, електронното плащане да бъде за фирми над 100 човека. В същото време, ние приехме за касовите наличности, плащането на фишовете по електронен път", описа Борисов другите компромиси. Той съобщи, че управляващите са се разбрали също днес да бъдат избрани договорените подуправители на БНБ, а в петък - новите ръководители на НЗОК и Сметната палата.

Петков добави, че заради голямата обща цел - влизането в еврозоната и в Шенген, е постигнало разбирателство, че таванът на цените на тока за бизнеса ще остане 200 лв. По думите му, това е мярка срещу инфлацията, която е нужна, за да бъдем сигурни, че странат се вмества в изискванията на механизмите за оценка за еврозоната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Алекс 28.07.2023 14:21

    То с такъв чуден кабинет какъвто и бюджет да гласуват е сигурно, че няма да се изпъл-ни

  • 002 Симо 28.07.2023 14:20

    Тия пак са делнали нещо задкулисно

  • 001 Anonimen 27.07.2023 11:49

    Какви добри приятели с "врага" си станаха само.......

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни