Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г. е 45 пункта, като това отрежда страната ни на 67 място в световната класация и на предпоследно място в ЕС.

Свързани новини

30.01.2024 13:19

България се подобрява, но остава на дъното на ЕС в индекса за корупция

Видян 422 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индексът за възприятие на корупцията в България през 2023 г. е 45 пункта, като това отрежда страната ни на 67 място в световната класация и на предпоследно място в ЕС. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ при представянето на резултатите от индекса. Според данните на последното място за втора поредна година с 42 точки е Унгария, Румъния е с 46 точки, а Гърция е с 49.

Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2023 г. включва 180 държави и територии по света, като той измерва нивото на корупцията в публичните институции. Изследването класира страните по скала от 100 (показател на ниско ниво на корупция) до 0 (показател за максимално високо ниво на корупция). Индексът е изграден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 122 независими международни институции и изследователски организации.

В сравнение с 2022 г. страната ни изменя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за периода от 2012 г. досега показва минимална промяна в стойностите на индекса от 41 точки през 2012 г. до 45 точки през 2023 г., се посочва в доклада.

Дания (90 т.), Финландия (87 т.), Нова Зеландия (85 т.), Норвегия (84 т.), Сингапур (83 т.), Швеция ( 82 т.), Швейцария (82 т.) са на първите места в глобален план, а на последните са - Йемен (16 т.), Южен Судан (13 т.), Сирия (13 т.), Венецуела (13 т.) и Сомалия (11 т.). Стойността на индекса за света е 43 точки, като няма съществена промяна в последните години.


Изследването за 2023 г. показва, че страната все още не е преодоляла значителни проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние, се посочва още в доклада. Според Славов в България липсва цялостна визия и енергия в процеса на противодействие на корупцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.