Свързани новини

04.02.2015 09:45

България се бори с последствията от пороите

Видян 1158 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Извънредни мерки, принудителна евакуация и преливащи язовири последваха силните порои, които наводниха половин България през последните дни.


500 души бяха евакуирани от двете добрички села Одринци и Долина въпреки нежеланието на някои от тях да напуснат домовете си. Достъпът до населените места е отцепен от полиция, съобщава Нова телевизия.


Във Варненско хората се върнаха по домовете си.


Страх от наводнение има и в Елхово, тъй като, нивото на река Тунджа се е повишило с близо метър за последните три дни. От екоминистерството предупредиха, че се очаква десетки домове отново да бъдат залети.


По информация на БНР в града са наводнени мазета и стопански постройки. Градският парк и промишленият пазар са под вода. Нощта в Елхово е преминала спокойно.


След проливните дъждове започна да прелива и язовир „Ивайловград”. Въпреки огромните количества вода, експерти твърдят, че няма опасност за населението. Все пак хората са предупредени да преместят автомобилите си.


Бургас бавно се възстановява, а описването на щетите продължава. В разчистването на наводнените къщи се включиха и доброволци.

В Смолян се налага да доставят хляб с багери, а водолази продължават да издирват загиналото семейство в местната река. 

Втори ден няколко села са блокирани от активирани свлачища.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че е подготвена спешна нота до Турция и Гърция с данни за нивото на реките Марица, Тунджа и Арда към 18 ч. на 3 февруари, както и актуално състояние на намиращите се по поречието на р. Арда язовири.


Очаква се днес да се повишат нивата на реките на много места в страната.


От МОСВ публикуваха подробен бюлетин с прогнозата за това къде се очакват високи води и издадените за това предупреждения. В над 170 спасителни дейности в страната са участвали огнеборци и спасители, съобщиха от пресцентъра на МВР. 


Повече от половината са били свързани с отводнявания и отстраняване на опасни предмети. И днес пожарникари, спасители и полицаи ще продължат да участват в аварийно-възстановителните работи.


Отменено е бедственото положение за територията на община Долни Чифлик и градовете Стражица и Девин, все още е в сила за пет общини - Дългопол, Аврен, Тополовград, Болярово и Бургас.


Продължава контролираното изпускане на язовир "Одринци" с дебит от 5 куб.м в сек. Все още са евакуирани селата в разливната зона на съоръжението. Преливат язовирите "Цонево" и "Тича", съответно със 100 куб.м/с. и 20 куб.м/с, съобщават от МВР.


Отчетен е 10-сантиметров спад на нивото на река Камчия в района на село Гроздьово. Отчетен е спад на нивото на река Марица при Свиленград (13 см), Харманли (21 см) и Димитровград (4 см).

Продължава издирването на изчезналите трима човека. Няма данни за бедстващи към този момент хора, добавят от МВР.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей