Свързани новини

22.01.2009 11:04

България представя сметката на „Газпром“, газовият гигант не коментира

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от най-пострадалите европейски страни от руско-украинската газова война България ще връчи сметката на „Газпром“. Газовият гигант не коментира изявлението на София. Потенциалният обем на финансовите претенции на засегнатите клиенти в Европа ще бъдат 1,2-1,4 милиарда долара, изчислиха от „Время новостей“, цитирани от БГНЕС.


Една от най-пострадалите от газовата война между Русия и Украйна европейски страни – България – публично заяви намерението си да представи сметката на „Газпром“. Министър-председателят Сергей Станишев заяви вчера, че държавната компания „Булгаргаз“ ще поиска от руския доставчик компенсация за недоставения газ под формата на допълнителни доставки по занижена цена. По думите на министъра на икономиката на страната Петър Димитров, за периода на кризата България не е получила 124 милиона куб.м. газ, а българските бизнесмени съобщиха за преки загуби в размер на 170 милиона лева /около 86 милиона евро/. От „Газпром“ вчера не коментираха изявлението на София. Но по-рано вицепремиерът Игор Сечин и топ-мениджърите на газовия концерн твърдяха, че всички претенции от страна на потребителите ще бъдат преадресирани към „Нафтогаз Украйна“, който прекрати транзита. Макар украинският премиер Юлия Тимошенко да твърди активно, че в рамките на подписаните споразумения Русия и Украйна са се отказали от претенции за понесените щети. Дневното потребление в България е 12-18 милиона куб.м. в зависимост от климатичните условия. За сметка на единственото подземно хранилище „Булгаргаз“ може да си осигурява не повече от 5 милиона куб.м. денонощно, тъй като подземното хранилище не е оборудвано с компресори, които могат да увеличат подаването на газ в случай на необходимост. „Газпром“ за момента не е разкрил обемите недоставения газ за Европа по време на войната. По приблизителни оценки, за повече от две седмици до потребителите не са достигнали през украинската газопреносна система /без да се смята Турция и Молдова/около 3,2 милиарда куб.м. До края на месеца, когато се прави баланса на взаимните разплащания по договорите, „Газпром“ може да компенсира част от обемите /но не повече от 300-400 милиона куб.м./ за сметка на свръхпланови ежедневни доставки. Т.е. потенциалният обем на финансовите претенции на засегнатите клиенти ще бъдат 1,2-1,4 милиарда долара. Няколко дни преди урегулирането на конфликта между Русия и Украйна лично ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова европейските потребители да помислят за компенсация на щетите. Г-н Станишев вчера съобщи, че българското правителство ще обедини усилията си с останалите страни, които могат да поискат компенсация от Русия.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.