Българското правителство отпуска 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия, съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Средствата ще отидат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история, уточни тя, предаде бТВ.


„Взехме решение отпуснатите средства да отидат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история. Първата е Горноградска гимназия. Там ще отпуснем 50 хиляди евро, за да подпомогнем нейното възстановяване", заяви Захариева и уточни, че втората сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата. По думите й за нейното възстановяване са необходими общо пет милиона евро и нашата страна ще спомогне с 50 хиляди евро за това. Захариева допълни, че е активизиран и европейският механизъм за помощ.


Тя съобщи, че две големи фирми, производители на минерална вода - от Велинград и от Смолян, ще осигурят два тира с вода от България за пострадалите. Едната фирма още утре ще достави в складовете на БЧК водата и още утре първият тир ще замине, другата ще достави водата на 4 януари. Дали сме инструкции на българските дипломати по пътя да окажат максимално съдействие за бързото преминаване на тези тирове, допълни министър Захариева.


Премиерът Бойко Борисов е разговарял с хърватския си колега Андрей Пленкович и е изразил готовност българското правителство да осигури помощ. 


Вицепремиерът Екатерина Захариева изказа съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите при земетресението.  „Всички се молим и се надяваме броят на жертвите да не се увеличава. Все още разчистват отломките. Надяваме се черната статистика да остане такава“, допълни тя.