Свързани новини

14.06.2017 15:40

България поиска от Анкара малко азерски, освен руски газ

Видян 1870 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Пренос на  малки количества природен газ от Азербайджан към България през Турция по изградената вече реверсивна връзка между България и Солун, след като 8 и половина години само говорим и не сме направили контектор с Турция, е поискала България при посещението на нашата правителствена делегация в съседната страна.
Елементарно е да се пресметне, че преминаването през 2 държави, вместо през 1, ще ни струва повече транзитни такси, освен, че досега ние транзитирахме синьо гориво за комшиите, от което печелехме над 100 млн. евро годишно и с тях финансирахме Булгаргаз и топлофикациите. Само че няма как това да продължи след 2019 г., понеже се отказахме от Южен поток.
„Можем да опитаме с 200 - 300 до 500 млн. куб. метра”, заяви Борисов и за пореден път настоя за бързо изграждане на интерконектор между България и Турция, по който ще може да се пренася газ и в обратна посока към нас. Напомняме, че още при Тройната коалиция съоръжението започна да се планира в началото на 2009 г., когато заради Украйна останахме без газ зимата. 8 и 1/2 години по-късно и след 3 кабинета на Борисов ,3 служебни плюс 1 на Орешарски, интерконектор с Турция още няма. 
Борисов предупреди нещо, което 19’ пише от 3 години, когато с писмо на тогавашния и сегашен вицепремиер Екатерина Захариева излязохме от Южен поток: с появата на Турски поток българската газопреносна мрежа ще стане излишна, но страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия. Напомняме, че Москва преди дни официално отрече това.


Едновременно с изявлението на Борисов обаче официалната руска агенция Новости съобщи, че Газпром и ОМВ са започнали разговори дали е възможно да се възстанови някаква част от Южен поток, което българската делегация в Турция не знаеше.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец