Свързани новини

12.10.2010 17:29

България остава без влакове

Видян 1941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът комай ще трябва да се прости с най-евтиния транспорт. Над 8 000 локомотивa, пътнически и товарни вагони на БДЖ е възможно да преминават на задължително сертифициране в следващите 2 години. Докато това се случи обаче, има риск влаковете да спрат да работят.


„Сертифицирането ще е факт, ако Върховният административен съд потвърди решението на Софийски административен съд, че над 80% от подвижния състав на държавните железници не отговаря на нормативните разписания“, предупреди на пресконференция Пенчо Попов, главен изпълнителен директор на БДЖ.


От своя страна заместник-министърът на транспорта Камен Кичев заяви, че няма да коментира хипотетични решения на ВАС. Toй добави, че каквото и да се случи, ще бъдат осигурени необходимите вагони за движение, за да има БДЖ нормална дейност и държавната компания да не спира да работи. От държавното дружество и от транспортното министерство явно се усетиха, че май ще всеят паника и взеха да уверяват, че липсата на типовия сертификат за безопасност не означава, че локомотивите и вагоните са технически неизправни. От железниците припомниха също, че преглед за техническата изправност на вагоните се прави във всяка начална и крайна спирка по различните направления, както и междинни такива на определени гари.


Камен Кичев съобщи още, че вече има проект за промени в Закона за железопътните превози, с които ще се транспонира европейската директива и сертифицирането на вагоните ще бъде безсрочно. Законът трябва да влезе за обсъждане в Народното събрание най-късно до края на годината. Към настоящия момент изискването за подновяване на сертификата за безопасност на всеки 5 години е записано в Закона за железопътния транспорт през 2002 г. и въпреки че ръководството на железниците твърди, че то е излишно, текстът не е променен оттогава.


На пресконференцията стана ясно още, че се водят преговори с кредиторите на БДЖ за преструктуриране и разсрочване на задълженията на компанията. Това се налага, тъй като в противен случай БДЖ може да спре дейността си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което