За тази позиция бе съобщено в неделя в МВнР с уточнение, че след представянето ѝ на посланиите на 26-те държави от ЕС, тя ще бъде взета под внимание от Съвета на ЕС.

Свързани новини

19.07.2022 09:39

България напомни на ЕС, че не признава "македонски език"

Видян 1188 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е представила едностранната декларация на заседанието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) на страните членки на ЕС в Брюксел, с която напомня, че не признава съществуването на "македонски език", съобщи външно министерство.

За тази позиция бе съобщено в неделя в МВнР с уточнение, че след представянето ѝ на посланиите на 26-те държави от ЕС, тя ще бъде взета под внимание от Съвета на ЕС.

Подобно решение като компромис на езиковия спор се съдържаше в средата на юни още в първия вариант на т.нар. "френско предложение" на ЕС. В текста, отнасящ се до превода на общностното законодателство (acquis communautaire) на македонски, се казва: "ЕС отбелязва съответните намерения на България и Северна Македония да направят едностранна декларация за македонския език". Не бе отразено искането от времето на последното правителство на ГЕРБ за отказ от употреба на думите "македонски език" в официални документи. Причината е, че то не е актуално от година.

Нищо от описаното в проекта не означаваше, че България "признава" македонския език, тъй като подобна практика в дипломацията няма.

Декларацията, представена днес само потвърждава позиция от 2017 г. и опровергава всички обвинения в Скопие, че ЕС оставял България да отнеме самоличността на гражданите на Северна Македония.

Ето пълния текст:

"Като се позовава на параграф 7 от Заключенията на Съвета по [Разширяване -Северна Македония и Албания] от [Юли 2022],

Като се позовава на параграф 22 от Преговорната рамка за присъединяване


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 на Т. Костов внука 19.07.2022 10:12

    ОПГ ГЕПИ с 59 гласа ЗА, ПП с 59 гласа ЗА, ДПС с 34 гласа ЗА, ДБ с 16 гласа ЗА и БСП с 18 "въздържали се" гласа , общо с 170 гласа ЗА си свалиха гащите за ветото за СМ, а сега се сетихме , след дъж за качулка! ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ, НЯМА ДА ВИ ЗАБРАВИМ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец