Българската агенция за малки и средни предприятия и Агенцията за иновации на Норвегия ще изпълняват проект за подкрепа на иновациите и технологичното развитие на бизнеса у нас

Свързани новини

14.09.2023 15:13

България и Норвегия могат да си сътрудничат в областта на зелените иновации: Министър Стойчева

Видян 539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската агенция за малки и средни предприятия и Агенцията за иновации на Норвегия ще изпълняват проект за подкрепа на иновациите и технологичното развитие на бизнеса у нас

България и Норвегия могат да си сътрудничат в областта на зелените иновации. Правителството подкрепя прехода на България към кръгова икономика чрез различни проекти и инструменти, които имат за цел да насърчат бизнеса да бъде по-устойчив и зелен. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с посланика на Кралство Норвегия в Букурещ Н. Пр. Сири Бари и главния изпълнителен директор на Държавната агенция за иновации на Норвегия „Иновация Норвегия“ Хокон Хаугли. В срещата участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, както и експерти от министерството и от „Иновация Норвегия“.


Министър Стойчева подчерта, че визията на правителството и на Министерството на иновациите и растежа е да ребрандира България като място, в което инвеститорите виждат потенциал за развитие на бизнеса си и в което чрез иновации се създават продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката. „Образованието и научноизследователската и развойна дейност имат огромна роля в развитието на иновациите. На тяхната основа България и Европа могат да напреднат в създаването на дълбоките иновации и да повишат конкурентоспособността на целия регион“, заяви Стойчева.


Н. Пр. Сири Бари заяви, че един от основните приоритети на Норвегия е зеленият преход. Министър Стойчева подчерта, че по линия на МИР в момента има отворена процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост за българския бизнес, по която фирми могат да кандидатстват за финансиране, за да направят производствата си по-екологични.


Изпълнителният директор на „Иновация Норвегия“ подчерта, че България и Норвегия могат да обменят опит и добри практики в сферите на инвестиции в дълбоките технологии, стартъпите и предприемаческата екосистема, космоса, отбраната, електрониката и аутомотив сектора.


Христо Етрополски представи работата на агенцията и подчерта, че аутомотив секторът у нас е много добре развит и представлява 14% от БВП на България. „Работим и по редица проекти, свързани с инвестиции в зелено производство“, каза още Етрополски. Той припомни, че през април тази година България чрез Агенцията се присъедини към Европейския алианс за батерии.


Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и „Иновации Норвегия“ ще изпълняват съвместен проект до април 2025 г. за подкрепа на иновациите и технологичното развитие на предприятията у нас, насърчаването на интернационализацията на малките и средни фирми, както и за допринасяне укрепването на капацитета на Агенцията и други компетентни органи. Проектът е в рамките на Фонда за двустранни отношения, част от Финансовите механизми на Европейското икономическо пространство.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни