България е сред държавите с най-много кибертормоз сред младите.

Свързани новини

27.03.2024 13:12

България е сред държавите с най-много кибертормоз сред младите: СЗО

Видян 346 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 16% от децата на възраст между 11 и 15 години са били подложени на кибертормоз през 2022 г. За сравнение процентът преди 4 години е бил 13, пише в доклад на СЗО Европа, обхващащ 44 държави. Най-високите нива на кибертормоз са били наблюдавани от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша, а най-ниските - в Испания.

„Този доклад е предупредителен сигнал за всички нас да се справим с тормоза и насилието, когато и където и да се случват те”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

15% от момчетата и 16% от момичетата съобщават, че са били обект на кибертормоз поне веднъж през последните месеци, сочи проучването, озаглавено „Здравословно поведение при деца в училищна възраст”.

Агенцията на ООН отбеляза, че пандемията е променила начина, по който подрастващите се държат един към друг. „Виртуалните форми на насилие от страна на връстници станаха особено актуални след началото на пандемията COVID-19”, пише още в доклада.

11% от момчетата и момичетата съобщават, че са били тормозени в училище поне два или три пъти месечно през последните няколко месеца, в сравнение с 10% преди четири години. „При положение, че младите хора прекарват до 6 часа онлайн всеки ден, дори малки промени в нивата на тормоз и насилие могат да имат дълбоки последици за здравето и благосъстоянието на хиляди хора”, заяви Клуге. 1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което представлява увеличение с 3% спрямо 2018 г., се казва в доклада.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.03.2024 16:43

    о, какви "грижи" от СЗО за нашите деца, а тормоза с принудителното ваксиниране с вредните некачествени детски ваксини, а затварянето с лок даун на децата, а онкоболните деца от ваксини, за което се мълчи оглушително, а електронните рецепти за антибиотици

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей