Свързани новини

12.06.2012 11:49

България е нова емигрантска дестинация, постоянно пребиваващите чужденци са над 300 000

Видян 1428 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След 2007г. броят на преселниците към България се е увеличил двойно. Най – голям брой нови заселници пристигат от Турция и Русия. Сред „новите българи“ се нареждат и арменците и граждани на Сейшелските острови. Емигрират дори хора от страни като Ямайка и Непал.
След влизането на България в ЕС, тя се превърна в една нова емигрантска дестинация. 16% от емигрантите в България са транзитни, тоест те идват тук, но не остават, за да живеят.
Тъй като Пловдив е „международен център на бизнеса“, има регистрирани фирми от представители на над 60 страни. Присъствието на чужденци във втория по големина град е скочил два пъти. Фирмите на турските граждани там са над 800. Руснаците притежават едва 189 фирми, а арменците – 134. Останалите регистрирани граждани с бизнес са от Салвадор, Южна Африка, Япония, Албания, Сейшелските острови, Ямайка и Непал. Дейността на фирмите им е в много широк - преработка на суровини, метали, търговия, туризъм, ресторантьорство, облекло и текстил.
Същото това проучване сочи, че средно по 93 000 души годишно напускат България. До момента в страната ни са преброени 60 – 70 хиляди емигранти. В същото време обаче постоянно пребиваващите граждани от други държави са над 300 000.
Икономическите параметри на двупосочната миграция са лоши за България. Страната бива напускана от много повече хора, отколкото влизат в нея, това е и причината България да е губеща от всички тези миграционни потоци.


 


Снимка: EPA/БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.