България е на 45-о място по щедрост сред 114 държави в света, отчита проучване на Световния дарителски индекс на КАФ 2021.


За първи път страната ни се намира в горната част на таблицата с дарителски индекс – 37%, и не е последна сред 10-те държави в Източна Европа. Ежегодно проучване на глобалната щедрост разкрива огромното влияние на пандемията от COVID-19 върху благотворителността - в позитивен и в негативен план.


Пандемията и „помощта за непознат“


Общности по целия свят са се мобилизирали, за да помогнат на съгражданите си за справяне с последствията от пандемията. В резултат на това са отчетени най-високи показатели по показателя "помощ за непознат" от създаването на индекса през 2009 г. 55% от пълнолетното население на света, или 3 милиарда души, казват, че са помогнали през 2020-а на човек, когото не са познавали.


Миналата година повече хора са дарили пари, отколкото през последните пет години. Нивата на доброволчество през 2020 г. са непроменени на глобално ниво.


Големите западни икономики - вече не са толкова щедри


Тазгодишното проучване ясно показва въздействието на наложения локдаун - пет големи западни икономики за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни.


От върха на класацията отпадат САЩ (19-о място през 2020 г.), Канада (35-о), Ирландия (26-о), Великобритания (22-ро) и Холандия (39-о). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, но там проучването е проведено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията.