Свързани новини

19.06.2020 12:12

България дари защитна екипировка срещу К19 на медиците в Ирак

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Българско дарение от 550 защитни комплекта – облекла, очила и шлемове, за медиците, борещи се на първа линия с разпространението на Covid-19, бе предадено в Багдад на Иракската медицинска асоциация, съобщиха от Министерството на външните работи, предаде БНР.


Хуманитарната помощ е част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. Тя е по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.


Решението на българското правителство за изпращане на дарението е проява на солидарност с народа на Ирак, с който ни свързват отдавнашни приятелски отношения, подчерта на церемонията в Багдад  временно управляващият посолството ни Валентин Николов. Той връчи дарението на председателя на Иракската медицинска асоциация д-р Ахмед ал Хити.


Иракската страна благодари на България и оцени помощта за лекарите като много необходима. Защитната екипировка е предназначена за епидемиолозите в Багдад, Басра и Сюлеймания, които са на първа линия в битката с коронавируса. Защитните комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.


На церемонията в Иракската медицинска асоциация присъстваха представители на Националния оперативен център към Офиса на министър-председателя на Ирак, както и представители на иракското Министерство на външните работи.


Българските даренията от защитни комплекти за борба с коронавируса вече бяха връчени в Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Украйна, Молдова, Беларус, Армения и Грузия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец