Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) днес наложи глоба от 24 000 евро на България, защото тя не е защитила жена, убита от бившия си съпруг, след като многократно молила полицията за помощ

Свързани новини

22.03.2022 18:12

България бе осъдена в Страсбург, след като 4 жалби не спасиха Елена от показен разстрел

Видян 7206 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна



Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) днес наложи глоба от 24 000 евро на България, защото тя не е защитила жена, убита от бившия си съпруг, след като многократно молила полицията за помощ, предаде ДПА.



42-годишната Елена Василева бе разстреляна посред бял ден на 18 август 2017 г. в заведение в столичния кв. "Лагера" от съпруга й Венцислав Василев. Той изстрелва пет куршума в тялото й. Елена умира на място. През 2018 г. 65-годишният мъж бе осъден на 13 години и 4 месеца затвор от Софийския градски съд, след като се призна за виновен и процесът протече по съкратената процедура. Венцеслав излежава присъдата си в Софийския затвор. Той бе осъден да плати и 500 000 лева кръвнина на двете си малолетни дъщери.


 


Елена и 22 години по-възрастният Венцеслав се разделили през 2014 г. През трите години преди смъртта си жената многократно се обръщала за помощ към полицията, след като бившият й партньор я заплашил, изразила опасения за живота си и посочила, че мъжът притежава пистолет. Българските власти издали за мъжа ограничителна заповед, но той я игнорирал. След поредната официална жалба на жената срещу него, Венцеслав я застрелял.




Европейският съд по правата на човека констатира, че българските власти не са разследвали случая в достатъчна степен, не са проверили дали мъжът е притежавал оръжие и не са се отнесли сериозно към неговите заплахи. Властите са могли да конфискуват оръжието, да задържат мъжа за нарушаване на ограничителната заповед или да предоставят защита на жената.




Освен това според магистратите в Страсбург, България като цяло не се отнася небрежно към случаите на насилие срещу жени, но български служители са нарушили правото на живот на Елена Василева.




Обезщетението ще бъде изплатено на ищците - майката на убитата жена и двете й дъщери.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.03.2022 09:24

    Да плащат виновните, а не невинните, както обичайно е в нашата демократична европейска държава

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак