Според тазгодишната класация, която представя ситуацията през 2021 г., България е на 68 място в света и втора в групата на "високоразвити държави", която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и др.

Свързани новини

08.09.2022 12:22

България аут от най-развитите:ООН

Видян 2123 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България изпадна от групата на най-високоразвитите държави в света според публикуваната в четвъртък класация на Индекса на човешкото развитие на ООН.

Слизайки с четири места надолу, България вече е изпреварена от страни като Сърбия, Черна гора и Грузия и е единствената държава от ЕС, която не намира място сред най-високоразвитите държави в света, предаде Дневник.

Индексът на човешкото развитие на ООН, който се проследява от 1990 г., за да се измерят и други характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж взема предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Според тазгодишната класация, която представя ситуацията през 2021 г., България е на 68 място в света и втора в групата на "високоразвити държави", която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и др.

Данните, които ООН отчита в класацията за България, са продължителност на живота при раждане - 71.8 години, 13.8 години, прекарани средно в образование, и среден личен доход 23 071 долара годишно.

За сравнение - Швейцария, която тази година изпреварва Норвегия и е първа в Индекса на човешкото развитие, очакваната продължителност на живота е 84 години, времето, прекарано в обучение, е средно 16.5 години, а средният доход - 66 хил. долара.

В другия край на скалата е Южен Судан, където средната продължителност на живота е 55 г., хората прекарват средно само 5.5 г. в училище и печелят 768 долара на година.

В сравнение с държавите, от които е заобиколена, България има много по-висок годишен доход на глава от население (изпреварващата я Албания е с 14.131 долара), но продължителността на живота и времето, прекарано в училище и университет, я дърпат надолу.

Румъния, с която България се сравнява в предишни класации, вече е с 15 места напред, заемайки 53-то място в подреждането със 74.2 г. средна продължителност на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Най-смешния виц за 21 век: 08.09.2022 19:41

    България ( на 68 място) е пред Китай (79 място) по Индекса на човешкото развитие на ООН Индекса на човешкото развитие на ООН, сред най-високоразвитите държави в света, ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!

  • 001 затвор и конфискация 08.09.2022 15:15

    Развити бяхме по времето на соца. Демокрацията докара само алчни, продажни и предателски изроди, които унищожиха и държава, и народ. Случайно ли от над 9 милиона сега сме по-малко от 6....До като не се конфискуват обществените милиарди откраднати от всички във властта през тази менте демокрация нещата ще стават още по-зле. Трябва да се унищожи омертата предните да не търсят сметка на миналите, щото непрекъснато все по-нагли и безскрупулни крадци застават на чело на държавата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева