Два американски кораба, USS Bataan и Carter Hall, с участието на стотици морски пехотинци на борда, се придвижват към Средиземно море от Персийския залив. Те ще се присъединят към флота от кораби в региона, включително два самолетоносача.

Свързани новини

17.10.2023 10:13

Байдън ще пътува до Израел

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда, което вероятно ще бъде драматична проява на солидарност с нацията, която се разтърсва от смъртоносната атака на Хамас, съобщи Политико.

Съобщението за предстоящото пътуване на Байдън беше направено от държавния секретар Антъни Блинкен в понеделник. Самият Блинкен се намира в Израел, където е провел няколкочасови срещи с министър-председателя на страната Бенямин Нетаняху. "Президентът ще потвърди солидарността на Съединените щати с Израел и железния ни ангажимент към неговата сигурност", заяви Блинкен.

Пътуването на Байдън може да се осъществи в момент, когато Израел ще започне сухопътна инвазия в Ивицата Газа - обстановка, която кара някои служители на администрацията да се притесняват. Байдън ще отиде в Тел Авив. Но той ще спре и в Аман, столицата на Йордания, където ще се срещне с Махмуд Абас, президент на Палестинската национална власт, президента на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси и краля на Йордания Абдула II.

Нетаняху покани Байдън да го посети, когато двамата мъже разговаряха в събота, съобщиха официални лица.

Байдън е казал на помощниците си, че се интересува от посещението, тъй като присъствието му би демонстрирало силна подкрепа от страна на САЩ, след като Хамас уби над 1400 израелци и взе около 150 заложници, включително американци.

 Но вероятността от ескалация на военните действия може да означава, че пътуването ще се осъществи в особено опасен момент от развитието на войната.


 Помощниците на Белия дом отбелязаха, че Байдън и преди е предприемал дръзки пътувания, а именно посещението си в Киев през февруари, когато в Украйна бушуваше война с Русия. Тази визита беше смятана от много сътрудници за едно от най-важните събития в неговото президентство. 80-годишният Байдън е пътувал и на други места в региона - посетил е Полша и Литва - като демонстрация на ангажимента на Съединените щати да защитават демокрациите по света.

Това пътуване обаче може да се окаже малко по-опасно.

Още през февруари САЩ съобщиха на Русия да не се намесва в пътуването и Москва, може би предусещайки американска репресия, не се опита да спре президента, въпреки че сирените за въздушно нападение се включиха, докато Байдън и Владимир Зеленский се разхождаха по улиците на Киев. Хамас, групировка, която Съединените щати са обявили за терористична организация, би била по-склонна да предприеме провокативен удар срещу пътуващ президент.


Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви, че няма споразумение между САЩ и Израел за спиране на сухопътната инвазия в Газа, докато Байдън е в Израел.

"Ние не диктуваме военни условия и оперативни мандати на израелските военни", каза той пред репортери в понеделник вечерта.

Кърби добави, че президентът няма да предприеме такова пътуване, ако не са налице подходящи параметри за сигурност. Въпреки това решението за посещението е било взето в рамките на 48 часа, след като Нетаняху е поканил Байдън в Израел.

Два американски кораба, USS Bataan и Carter Hall, с участието на стотици морски пехотинци на борда, се придвижват към Средиземно море от Персийския залив. Те ще се присъединят към флота от кораби в региона, включително два самолетоносача.

Към Израел тази седмица се отправя и губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул, която също обяви пътуването в понеделник вечерта.

"Утре ще пътувам до Израел за мисия за солидарност, където планирам да се срещна с дипломатически лидери и общности, които са били опустошени от ужасяващите атаки на Хамас", заяви Хочул.


На снимката: Президентът Джо Байдън говори на националната вечеря на Кампанията за човешки права през 2023 г., 14 октомври 2023 г., Вашингтон. | Manuel Balce Ceneta/AP







 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци