За разлика от съюзниците на САЩ в НАТО, които са обвързани със съвместен отбранителен пакт, при съюзниците извън НАТО няма взаимна гаранция за отбрана

Свързани новини

07.07.2022 10:36

Байдън ще отмени обявяването на Афганистан за основен съюзник извън НАТО

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В писмо до Конгреса в сряда президентът Джо Байдън заяви, че официално ще отмени определянето на Афганистан като основен съюзник извън НАТО, предаде CNN.



В писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси президентът пише: "В съответствие с раздел 517 от Закона за чуждестранната помощ от 1961 г. , както е изменен (22 U. S. C. 2321k), уведомявам за намерението си да отменя определянето на Афганистан като основен съюзник извън НАТО. "



През 2012 г. Съединените щати обявиха Афганистан за основен съюзник извън НАТО, което откри пътя за поддържане на отбранителни и икономически отношения между двете страни. Тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън съобщи за това по време на посещение в Кабул.


За разлика от съюзниците на САЩ в НАТО, които са обвързани със съвместен отбранителен пакт, при съюзниците извън НАТО няма взаимна гаранция за отбрана. Тези съюзници имат право да получават заеми за материали и доставки, както и да служат като място за съхранение на военните резерви, притежавани от САЩ. Освен това частни компании от определената държава могат да участват в търгове за договори за поддръжка, ремонт или основен ремонт на военно оборудване на САЩ в чужбина.

Статутът на съюзник даваше право на Афганистан да получава военно обучение и помощ, включително ускоряване на продажбата и лизинга на военно оборудване дори след като войските на НАТО напуснаха страната.


Първоначално Афганистан беше обявен за "основен съюзник извън НАТО" от тогавашния президент Барак Обама през 2012 г. , повече от десетилетие след като САЩ нахлуха и свалиха талибанското правителство в Кабул, обвинявайки го, че укрива международния терорист Осама бин Ладен. Определянето му помогна на Вашингтон да финансира изцяло военния бюджет на Кабул в продължение на години.


От създаването на категорията през 1987 г. насам официално или неофициално този статут е предоставен на общо 20 държави и територии, включително Тайван - остров, който Китай смята за своя законна територия. Сред ползите, които посочените държави могат да очакват, са възможността за закупуване на излишни американски оръжия и боеприпаси, използване на американско финансиране за закупуване или наемане на военно оборудване, достъп до договори за поддръжка и възможност за участие в изследователски проекти на Пентагона на базата на споделени разходи.


Решението на Байдън да отнеме статута на Афганистан не е толкова изненадващо, колкото закъсняло. Последният американски войник напуска Афганистан на 30 август 2021 г. , като към този момент страната е твърдо в ръцете на талибаните. Подкрепяното от САЩ правителство фактически предаде Кабул на талибаните две седмици преди това, в резултат на което планираното отпътуване на американските войски се превърна в масова евакуация, в която участваха дипломати, западни граждани и над 100 000 афганистанци, успели да стигнат до летището.

Вашингтон отказва да признае новото правителство и оттогава замразява и частично конфискува активите на афганистанската централна банка, с които разполага.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката