Байдън обвини Русия, че е извършила "геноцид" в Украйна, по време на речта си в Айова във вторник, докато се опитваше да насърчи производството на етанол от царевица като начин за намаляване на цените на бензина на фона на 40-годишната рекордна инфлация

Свързани новини

13.04.2022 09:23

Байдън обвини Путин в "геноцид"

Видян 1715 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия, че е извършила "геноцид" в Украйна, по време на речта си в Айова във вторник, докато се опитваше да насърчи производството на етанол от царевица като начин за намаляване на цените на бензина на фона на 40-годишната рекордна инфлация.




"Семейният ви бюджет, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не трябва да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на половин свят", каза Байдън в Менло, Айова, на около 45 мили западно от Де Мойн.


 


Селището с около 300 жители се намира в непосредствена близост до фабрика за производство на биоетанол от царевица - нещо, което Белият дом се опитва да насърчи сега, за да се бори с повишаването на цените на горивата, за което обвинява Русия.


 


"Правя всичко, което е по силите ми, с помощта на изпълнителни заповеди, за да намаля цената и да се справя с покачването на цената на Путин", каза Байдън, използвайки тезата на администрацията си за 48-процентния скок на цените на бензиностанциите от март 2021 г. насам.




Това е първата официално регистрирана употреба на думата "геноцид" от страна на Байдън за описание на конфликта в Украйна. Миналата седмица украинският президент Владимир Зеленский заяви, че предполагаемите масови убийства в град Буча са геноцид, за което обвини Русия.


 


 


Когато на 4 април Байдън беше попитан за това, той каза: "Не, мисля, че това е военно престъпление."




По-късно неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви пред репортери, че има процес на определяне на това какво е геноцид и че САЩ "все още не са видели ниво на систематично лишаване от живот на украинския народ, което да достигне нивото на геноцид", въпреки че "това е нещо, което ще продължим да следим"


 


 В средата на март Байдън нарече руския президент Владимир Путин "военен престъпник", което накара Кремъл да осъди подобна реторика като "неприемлива и непростима" от страна, "чиито бомби убиха стотици хиляди хора по света".




Президентът на САЩ изостри реториката си по отношение на Русия, тъй като икономическите новини у дома стават все по-тежки. Докладът на Бюрото за трудова статистика на САЩ за инфлацията през март показа скок на индекса на потребителските цени с 8,5%, което е най-високото ниво от 1981 г. насам. Цените на бензина се повишиха с 18% спрямо предходния месец и с 48% спрямо март 2021 г. , а цените на хранителните продукти - с 8,8%, което е най-много от май 1981 г. насам.


 


Докато обвинява за всичко това решението на Русия да изпрати войски в Украйна, Белият дом съобщава, че ще изпрати на Киев американски оръжия на стойност 750 млн. долара, съобщи Ройтерс във вторник, като се позова на анонимни служители. Оборудването, включително тежката артилерия, ще бъде предоставено от военните запаси на САЩ и не изисква одобрение от Конгреса, се казва в доклада.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни