Байдън предупреди Хамас да не се опитва да отклонява помощта, като заяви, че ако групировката се опита да се намеси, помощта ще бъде прекратена.

Свързани новини

19.10.2023 09:24

Байдън обяви 100 милиона долара хуманитарна помощ за Газа и Западния бряг

Видян 859 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ ще изпратят 100 млн. долара за хуманитарна помощ на цивилното население в Газа и на Западния бряг, заяви президентът Джо Байдън.

"С тези пари ще бъдат подпомогнати повече от 1 млн. разселени палестинци, засегнати от конфликти, включително спешните нужди в Газа", заяви Байдън в сряда по време на реч в Тел Авив, съобщава Политико.

Съобщението идва, след като във вторник мощен взрив разтърси болница в град Газа, при което загинаха стотици хора. Хамас обвини Израел за експлозията, докато израелските военни заявиха, че болницата е била ударена от ракета, изстреляна погрешно от палестински бойци. Досега Байдън заставаше на страната на израелските официални лица, като каза на министър-председателя Бенямин Нетаняху, че атаката изглежда е извършена "от другия отбор".

Байдън предупреди Хамас да не се опитва да отклонява помощта, като заяви, че ако групировката се опита да се намеси, помощта ще бъде прекратена.

"Ако Хамас пренасочи или открадне помощта, те ще демонстрират още веднъж, че не се интересуват от благосъстоянието на палестинския народ, и това ще приключи на практика", каза Байдън. "Това ще спре международната общност да може да предоставя тази помощ".

Байдън каза също, че в сряда е разговарял с членове на израелския кабинет, "за да се съгласят с доставката на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилните в Газа".


След като ограничи притока на ресурси към региона, Израел потвърди, че храната, водата и лекарствата ще започнат да преминават през границата, според Асошиейтед прес.


Байдън пристигна в Израел рано сутринта в сряда, за да демонстрира смело подкрепата си за най-силния съюзник на Америка в Близкия изток след атаката срещу страната, извършена на 7 октомври от Хамас.

При изненадващата атака бяха убити най-малко 1300 души. Оттогава Израел отвърна на удара, като проведе обсада на Газа, разтърси региона с непрекъснати въздушни удари и уби над 3000 палестинци, според властите в Газа.

След нападението САЩ даде пълната си подкрепа зад Израел, като изпратиха два самолетоносача в региона в опит да възпрат други участници да се включат във войната.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни