Съветникът по вътрешната политика на Белия дом Нийра Танден заяви на брифинг във вторник, че кризата със свръхдозата е "основен приоритет" за администрацията на Байдън, която е инвестирала повече от 100 милиарда долара, за да прекъсне потока от незаконни наркотици и да разшири достъпа до лечение за наркотици.

Свързани новини

13.03.2024 12:07

Байдън "наводнява зоната" с лекарство, което обръща ефектите от предозиране с опиоиди

Видян 2402 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Администрацията на Байдън стартира инициатива в сряда, която описва като национален призив за увеличаване на обучението и достъпа до животоспасяващи лекарства за обръщане на предозирането с опиоиди, наречени "Предизвикателство за спасяване на живота от предозиране", съобщи CNN.

Налоксонът, понякога продаван под марката Narcan, е лекарство, което може бързо да обърне ефектите от предозиране с опиоиди. Проучванията показват, че хората лесно могат да прилагат животоспасяващото лекарство под формата на спрей за нос, без да е необходима медицинска експертиза и минимално обучение.


За да разшири достъпа, Американската администрация по храните и лекарствата одобри спрей без рецепта Narcan през март 2023 г. и одобри първия генеричен спрей за нос без рецепта през юли. Без да е необходима рецепта, всеки може да закупи спрейовете в аптеките, в хранителните магазини и дори във вендинг машините.

Съветникът по вътрешната политика на Белия дом Нийра Танден заяви на брифинг във вторник, че кризата със свръхдозата е "основен приоритет" за администрацията на Байдън, която е инвестирала повече от 100 милиарда долара, за да прекъсне потока от незаконни наркотици и да разшири достъпа до лечение за наркотици.

Финансирането от държавната програма за безвъзмездна помощ за опиоиден отговор на федералното правителство е помогнало за доставянето на близо 10 милиона безплатни комплекта налоксон в цялата страна, предотвратявайки повече от 600 000 смъртни случая от свръхдоза, каза Танден, но Белият дом сега предизвиква частни компании и хора във всички сектори да се ангажират с увеличаване на обучението и разширяване на достъпа до лекарството.


 Налоксонът, понякога продаван под марката Narcan, е лекарство, което може бързо да обърне ефектите от предозиране с опиоиди. Проучванията показват, че хората лесно могат да прилагат животоспасяващото лекарство под формата на спрей за нос, без да е необходима медицинска експертиза и минимално обучение.


 Новата инициатива насърчава организационните лидери да се ангажират да обучават служителите как да използват лекарства за предозиране с опиоиди, да държат налоксона в комплекти за първа помощ и спешни случаи и да разпространяват лекарството на служители и клиенти.

"Днес призоваваме организациите и бизнеса – големи и малки, публични и частни – в цялата страна да помогнат да се гарантира, че всички общности са готови да използват този животоспасяващ инструмент за намаляване на смъртните случаи от опиоиди", се казва в изявление на Белия дом за новата инициатива. "Тъй като снабдяването с наркотици стана по-опасно и смъртоносно, ние молим съюзниците да се присъединят към нас, защото всички ние трябва да дадем своя принос, за да запазим общностите в безопасност. "

Танден посочи организации като Ryan Companies, компания за търговски недвижими имоти, която обеща да разпространява налоксон и да осигури обучение за реакция при предозиране на своите близо 2000 служители.


 "Безопасността е една от основните ни ценности, затова се ангажираме да се справим със свръхдозите, тъй като вероятността строителните работници да умрат от свръхдоза е по-голяма, отколкото при всяка друга работа", заяви главният изпълнителен директор на Ryan Брайън Мъри в имейл до CNN във вторник. Той добави, че компанията ще предостави налоксон в комплекти за първа помощ на повече от 300 свои строителни площадки и офиси в САЩ, "за да гарантира, че служителите ни са подготвени за всяка критична ситуация".

Сред другите организации, които са се активизирали, е Американската библиотечна асоциация, която предоставя на библиотеките ресурси, включително обучение за реакция при свръхдоза за служителите и обществеността, както и подкрепя разпространението на налоксон и комплекти за помощ при свръхдоза сред обществеността, съобщиха от администрацията.

Southwest Airlines е поставила налоксон в медицинските комплекти за спешна помощ на 65% от самолетите си и планира да снабди 100% от медицинските си комплекти до края на годината. Обединеният училищен окръг на Лос Анджелис, вторият по големина в страната, е поставил налоксон във всички училища K-12, центрове за възрастни и центрове за ранно обучение.

Танден заяви, че тази инициатива е ключов стълб от програмата на администрацията.

Въпреки че напоследък броят на смъртните случаи от свръхдоза в САЩ се задържа на постоянно ниво, в страната те са много повече, отколкото в други страни с високи доходи, показват изследванията. Според проучване, публикувано тази година, почти половината от възрастните в САЩ твърдят, че познават лично поне един човек, починал от свръхдоза наркотици. 


 Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ смъртните случаи от свръхдоза са се увеличили с 30 % между 2019 и 2020 г. и с още 15 % между 2020 и 2021 г., като основна вина за това имат синтетичните опиоиди. Смъртните случаи от свръхдоза наркотици са достигнали значителен връх през 2022 г. с повече от 109 000, според предварителните данни на CDC, а фентанилът е бил значителен фактор, допринесъл за увеличението.


Предварителните данни, публикувани от агенцията през февруари, сочат, че 2023 г. е на път да бъде още една опустошителна година; повече от 111 000 души са починали от свръхдоза наркотици през 12-месечния период, приключващ през септември. Синтетичните опиоиди, предимно фентанил, са участвали в повече от две трети от тези смъртни случаи.


"Знаем, че най-добрият начин за спасяване на човешки животи е да се подобри достъпът до лекарства, които предотвратяват свръхдози, като налоксон", каза Танден. 


 


 


 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог