Президентът на САЩ Роналд Рейгън се ръкува със съветския лидер Михаил Горбачов след подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, Вашингтон, 8 декември 1987 г. © AP / Bob Daugherty

Свързани новини

31.08.2022 10:09

Байдън: Горбачов рискува цялата си кариера за по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази най-дълбоките си съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов на семейството и приятелите му, като похвали готовността му да "рискува цялата си кариера" за "по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора".

"Когато той идва на власт, Студената война продължава вече почти 40 години, а комунизмът - още по-дълго, с опустошителни последици. Малцина високопоставени съветски служители имаха смелостта да признаят, че нещата трябва да се променят", заяви Байдън в изявление, разпространено от Белия дом във вторник вечерта, описвайки Михаил Горбачов като "човек със забележителна визия".


Горбачов "вярваше в гласността и перестройката. . . не просто като лозунги, а като път напред за хората в Съветския съюз", продължи президентът, като заяви, че съветският лидер "е приел демократичните реформи", които са сложили край на "десетилетията на брутални политически репресии"

"Това бяха действията на рядък лидер - човек с въображение, който вижда, че е възможно различно бъдеще, и със смелост да рискува цялата си кариера, за да го постигне".


 Байдън също така припомни посещението на Горбачов в Белия дом през 2009 г. , когато "дълго време говориха за продължаващата работа на нашите страни за намаляване на ядрените запаси на САЩ и Русия".


"Изпращаме най-дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите му, както и на хората навсякъде, които са се възползвали от неговата вяра в един по-добър свят", добави Байдън.

Горбачов почина във вторник в Москва на 91 години. През 1985 г. става генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, а през 1990 г. влиза в историята като първия президент на СССР. Той бе и последният, тъй като Съветският съюз се разпада в края на 1991 г.


 На снимката: Президентът на САЩ Роналд Рейгън се ръкува със съветския лидер Михаил Горбачов след подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, Вашингтон, 8 декември 1987 г. © AP / Bob Daugherty


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион