Бабите и дядовците могат да имат значително влияние върху психичното здраве на майката

Свързани новини

24.02.2024 17:00

Бабите и дядовците имат значително влияние върху психичното здраве на майката: Проучване

Видян 12089 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване бабите и дядовците са от голямо значение за психичното здраве на майката.

"По-малко вероятно е майките да купуват антидепресанти, ако собствените им родители са по-млади от 70 години, работят и нямат сериозни здравословни проблеми", казва водещият автор на изследването д-р Нийна Метса-Симола, преподавател и изследовател по демография в Университета в Хелзинки, Финландия.

Според доклада, публикуван в списание Population Studies, изследователите са проследили 488 000 майки на малки деца във Финландия в периода 2000-2014 г.

Изследователският екип е събрал демографски данни, включително дали майката има партньор или е разделена, както и възрастта, здравословното състояние, разстоянието и трудовия статус на бабите и дядовците, както по майчина, така и по бащина линия.

Връзката между достъпа до помощта на бабите и дядовците и по-ниската употреба на антидепресанти е особено силна при майките, които са били разделени с партньорите си, се казва в проучването.


 "Бабите и дядовците са важен източник на подкрепа за семействата с деца, а подкрепата от другите е добре известна като средство за защита на хората от депресия", казва Metsä-Simola по имейл. "Тъй като връзката между майчината депресия и неблагоприятните резултати за децата е добре установена, подкрепата е от значение не само за благосъстоянието на майките, но и за нарастващия брой деца, живеещи с разделени майки."


Не е изненадващо, че по-големият достъп до подкрепа е свързан с по-малко покупки на антидепресанти, като се има предвид колко важна е общността за родителството, казва Лин Макинтайър, перинатален психотерапевт и изследовател от изследователската група AFIN в Автономния университет на Барселона в Испания. Тя не е участвала в проучването.


В американското общество може би е по-рядко срещано поколенията да живеят заедно и по-често децата се отдалечават от родителите си, когато създават семейства, но все още е необходимо едно село, казва Макинтайър.


"Фактът, че сега живеем по различен начин и че все повече жени са с по-високо образование и работят, не означава, че това е премахнало нуждата ни от наистина, наистина силна и плътна социална подкрепа", каза тя.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева