Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркова. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии.

Свързани новини

29.09.2023 14:37

Б. Борисов и Ас. Василев се разбрали въглищните централи да работят до 2038 година

Видян 1555 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след среща с финансовия министър Асен Василев той е обещал въглищните централи да работят до 2038 година и всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати.

Постигнато е съгласие върху мини, язовири, хвостохранилища да не може да се изграждат соларни паркова. Скъсяват се сроковете – до 60 дни, за инвестиции във ВЕИ в урбанизирани територии.

"Надявам се на Министерския съвет днес с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, към работещите там, да успокоим напрежението и да решим проблемите", заяви Борисов.


По -рано днес премиерът Денков заяви, че въпреки протестите правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката и в събота ще ги изпрати на Европейската комисия.


"Договорки и диалог в кулоарите няма да решат проблема пред миньорите и енергетиците", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БНР.


До момента няма промяна в това, че правителството ще се откаже от приемането на плановете за енергиен преход.


Синдикатите са в готовност за диалог с управляващите, добави Димитров:


"Докато вървят нещата, чух и аз, че има някакви коментари. Ние имахме тази сутрин среща, пуснахме нашето съобщение. Няма намерение за промяна към тоя момент на правителството за внасяне на териториалните планове днес на Министерски съвет. Сега, г-н Борисов, какво се е договорил с г-н Василев, аз не знам. Тия 36 заплати, дето тук чета по медиите, трябва да видим, какви са, що са, на кого са. Поименно ли ще ги дават, как, и там ли фирми ще има определени, или някакви други, не ми е ясно какви са. Така че, не мога да отговоря. По този начин не се прави, според мен. Трябва да има сядане на масата и да се договарят нещата както трябва. Не в кулоарите, не по телефона - вчера с академика, пък днес с министъра. Тая работа не ми харесва на мен."


Синдикатите настояват за един месец отсрочка за приемането на териториалните планове за въглищните региони. Това те са предложили на премиера, който да го съгласува в Брюксел.


"Би могло този един месец да се отдели и тези разговори да бъдат проведени", заяви пред БНР лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.


В предаването Хоризонт за вас той обясни защо се е стигнало до тази ситуация:


"Преди едни избори отидоха Асен Василев и Кирил Петков и се подписаха в една подписка за спасяване на комплекса "Марица-изток", след което направиха точно обратното на това, под което се бяха подписали. Това, което стана тогава, допълнително нагнети и без това трупащото се напрежение, което сега в рамките на последните случки, изби до там, където го виждаме в момента".


По думите му териториалните планове за справедлив преход не са били съгласувани с никой:


"В процеса на тяхното изготвяне знаехме всичките им пороци. Посочихме ги. Нищо не беше поправено. Накрая трябваше да минат на формално съгласуване, което щеше да даде възможност да бъдат внесени корекции – това не беше направено. Няма как хората да реагират по друг начин".


Ако плановете все пак бъдат изпратени в Брюксел, има 3 месеца, в които тези планове ще бъдат обсъждани с ЕК и после ще бъдат върнати за доработка, обясни синдикалният лидер. По думите му теоретично не всичко е загубено. Той обаче не е оптимист при такъв сценарий.


Ние им предложихме споразумение за плавен енергиен преход, отбеляза още Манолов и добави, че нищо от това не се е случило.


Нямам представа оттук нататък какво ще се случи и докъде може да ескалира поведението на тези хора, предупреди синдикалистът. И още:


"Недай си Боже някой да разпореди на тези хора някой да посегне. Те тогава не си дават сметка какво ще им се случи. Чета за водни оръдия, жандармерия… Ако това направят, представа нямат какво ще им се случи. Не се и изненадвам, че те нямат представа, а то не им и пука".


От 14.30 ч.  се проведе извънредно заседание на енергийната комисия.


С 4 гласа "за", 5 "против" и 8 "въздържал се" тя отхвърли предложения от БСП, ИТН и Възраждане проект на решение да бъде отправено към Европейската комисия искане за едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив преход.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.10.2023 13:40

    политиците ни са марионетки на глобалистите от блек рок и вангард, нищо добро да не очакваме BlackRock and Vanguard are the Top Globalists Who Run the World - For Now I have repeatedly stated for the past few years, since the COVID scam, that politicians do NOT run the world, but are puppets put into office by the Globalists who control the flow of the world’s finances.

  • 002 Anonimen 29.09.2023 17:57

    нова грандиозна измама от комисията за енергетика

  • 001 Anonimen 29.09.2023 17:53

    ти с крадци и измамници искаш да обсъждаш, те те пързалят както си искат,бб рече сега едно ,след малко точно обратното, денков е същия мошеник, подхвърлят лъжи , за да успокоят наивните и вЕрващите, утре ще врътнат ключа както съсипаха хиляди заводи и фабрики - това са горбачевистите на прехода, крадци, измамници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,