Свързани новини

10.08.2020 11:46

Автобусите тъпчат пътници без маски

Видян 2277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автобусните превозвачи настояват за намалена ставка ДДС и за редовните линии, така както "случайният превоз"  се сдоби с 9% налог от 1 август, пише Сега. Фирмите от бранша обясняват, че заради пандемията и здравните рестрикции губят пътници и затова трябвало да бъдат обезщетене с намалена ДДС ставка. Факт е, че автобусните превозвачи са поразредили разписанията. Но в замяна на това тъпчат до последната седалка рейсовете и най-лошото е, че никой не следи пасажерите поне да носят маски. В редакцията на "Сега" зачестиха сигналите за такива случаи на пълно неглижиране на предпазните мерки.

"Ако управляващите искат действително да помогнат на бизнеса, трябва да направят така, както направи Гърция - намали ДДС за всички превози от 23% на 10%, или както направи Германия - намали ДДС за цялата икономика от 19% на 16% за 6 месеца, като е възможно да има удължение с още 6 месеца", коментира пред Блумбърг тв Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ).


Големият проблем е в намалелия брой пътници, твърдят от НСАПБ. И посочват като илюстрация, че на Централна автогара София обичайният трафик е от 260 автобуса на ден, а в момента спадът е наполовина. От сдружението казват, че в бранша има много необявени фалити - фирмите формално съществуват, но не работят и само трупат загуби.

Голям проблем според автобусните превозвачи е ограничението за броя на пътниците в превозните средства. Указанията на здравното министерство са пътниците да са по един на седалка, което означава при пълен капацитет от 50 души да се возят не повече 25. "Един автобус по редовна линия, който може да вози до 50% от местата си, е на ръба на загубата. Приходите от това не покриват всички преки разходи за гориво, заплати, осигуровки, техническа поддръжка", казва Петър Захариев. И посочва, че в тази криза дори по-ниските цени на горивата не помагат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак