Свързани новини

03.07.2009 17:42

Автобусите от Турция пристигнаха

Видян 4476 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безпрецедентна организация за „изборния туризъм” по дестинацията Турция-България е създадена в южната ни съседка, всички изселнически дружества са ангажирани както с агитацията за ДПС в турските градове, така и с превоза на подкрепленията от гласоподаватели, предаде БГНЕС.


Поне 40 000 „двойни граждани” ще отидат до урните в древния град, въпреки, че общо подадените заявления за гласуване са малко над 44 000. Очакванията са от Измир, Бурса, Истанбул, Гебзе, Чорлу, Ялова, Текирдаг и другите турски градове, в които живеят компактни маси български заселници, за ДПС да дойдат гласове поне за 4 депутатски мандата. Изселническите квартали са буквално заляти с агитационни материали на партията на Доган. В кампанията са впрегнати студентите – деца на „двойните граждани” или просто обучаващи се в тамошните ВУЗ-ове. Пряко ангажираните в мобилизацията активисти обаче не желаят да говорят, както и да бъдат записвани и снимани. Всички са единодушни, че избирателната активност на нашенците в Турция този път ще достигне невиждани нива, още повече, че българското изборно законодателство не забранява, а разрешава гласуването. По информация от различни източници стана ясно, че програмата-максимум е до урните в турските градове да отидат 100 000 души. Поне 30 000 изселници пък стягаха куфарите за „екскурзия” до родните си места в България. От тях между 12 000 и 15 000 души трябвало да пристигнат в Кърджалийско. Беше намекнато, че разпореждането е да не се разкриват детайли от подготовката на изселниците за изборите за българския парламент. Но пък активистите са наясно, че законът позволява дописването в избирателния списък, ако печатът в задграничния паспорт на пътуващите е до 48 часа преди началото на изборния ден.
„Законът е направен така, че максимално да облекчи гласуването на изселниците по родните им места в България”, недвусмислено заявиха активисти, настояли за анонимност. Според тях „Ахмед Доган трябва бъде №1 като мажоритарен кандидат с най-високия резултат, а без турските гласове от Босфора няма как да стане”. Лидерът на най-влиятелната неправителствена организация „Балгьоч”, закриляща балканските изселници Емин Балкан заяви, че високопоставени представители на ръководството на ДПС са преговаряли с него, за да бъдат мобилизирани всички членове за активност в кампанията за вота на 5 юли. Той посочи, че за пореден път „Балгьоч” се ангажира с организацията на пътуващите до България, а финансовият ангажимент остава за ДПС. В тази ангажираност всъщност няма нищо ново, тъй като вече се утвърди традиция членове на организацията да участват свръхактивно в предизборните кампании на ДПС на българска територия. Самият Емин Балкан е чест оратор на митингите у нас. Председателят на правозащитната организация на политзатворниците БАХАД Ешреф Кахраман заяви, че всички изселнически организации без изключение подкрепят гласуването на „двойните граждани” в България. „Всеки има право да посети родината си, а и сега е ваканцията на децата и масово се пътува”, аргументира се той. Тази организация обаче е обвързана с Федерация „Справедливост – България” с централен офис в София, председателствана от бизнесмена с „двойно” гражданство Сезгин Мюмюн, който пък на тези избори играе със Синята коалиция. Той посочи, че е много възможно от Турция гласовете да достигнат 100 000, но не се ангажира с прогноза за това колко от тях ще бъдат за сините.
От три дни на автогара „21 век” в Кърджали освен редовните линии от Турция пристигат и извънредните автобуси, претъпкани с български изселници. Информацията за тях обаче е почти засекретена. С нескрито раздразнение диспечери и касиери твърдят, че извънредни линии няма. По неофициална информация през последното денонощие в района са били разтоварени над 20 автобуса. Фирмите „Юнион Ивкони”, „Олмена” и „Балгийт” били основните превозвачи на гласоподаватели, извън редовните си линии през Капитан Андреево. Извънредните автобуси пристигат на автогарата, спират за минути и продължават към следващите населени места. Те нямат точно определен график на тръгване от Турция и пристигане в Кърджали, потеглят веднага, щом се напълнят и пътуват претъпкани с по 60 души, разкри един мъж. Той лично се озовал в града в 3 ч. в сряда сутринта. Същия ден само до обяд на автогарата са спряли 7 извънредни автобуса. Според очевидци днес броят им е поне 10. Градът пращи по шевовете от пришълци, броят на леките автомобили с турска регистрация е очевадно по-голям от обичайния. Над 100 000 са изселниците от Кърджалийско в Турция, установили се там и притежаващи и български, и турски паспорти, т.е. имащи правото на глас за българските власти. Докато в избирателните списъци за Европейски парламент фигурираха 150 000 гласоподаватели, сега броят им достига 240 266 души. Още 90 000 избиратели получават възможност да гласуват в Кърджалийско на изборите за българския парламент в сравнение с евровота. Изселниците, пристигащи за вота у нас, ще имат привилегията да гласуват и за мажоритарните кандидати, и за тези от пропорционалната листа. Ако „двойните граждани” гласуват в Турция, те ще пускат само по една бюлетина – за партиите. Гласовете им се разпределят или в един едномандатен район, или се пръскат по всичките 31 многомандатни райони. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни