Свързани новини

23.06.2014 10:36

Автобусите остават без касови апарати

Видян 1217 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задължителното поставяне на касови апарати в автобусите отпада. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. Решението е на народните представителни от парламентарната комисия по транспорт и го съобщи зам.-председателят й Георги Свиленски. Измененията предвиждат да се използват билети издавани както чрез фискални устройства, така и от кочан, съобщава "Монитор". Това ще важи както за автобуси за междуградския превози, така и за возилата от градския транспорт. Всъщност с одобрените промени депутатите запазват ситуацията такава, каквато е до момента. В началото на годината пак с тяхно одобрение задължителното поставяне на касови апарати в превозните средства беше отложено за края на юни.


Сега то напълно ще отпадне. „Когато продължихме срока преди 4 месеца, получихме много негативни отзиви от ползването на касовите апарати“, коментира още Свиленски. И пояснява, че с измененията сега се дава възможност тези, които са доволни, да ги използват, а другите да продължат по старата система. „Въпросът е дали се укриват данъци или обороти“, заявява зам.-председателят. По думите му държавата трябва по-сериозно да контролира сектора. Според него дали ще е касов апарат или билет, няма разлика, ако има нужният контрол.


Предвид засиленото пътуване през летния сезон и възможността да не се издават билети Свиленски посочи, че субективният фактор съществува и в двата случая. Той заяви още, че ако се забележи тенденция да не се издават или да се допускат други нарушения, ще трябва да се вземат по-сериозни мерки. Освен това своевременно ще се реагира и при сигнали от пътници.


15-годишните таксита ще може да возят пътници, предвиждат още промените в закона. Според регламентите досега жълтите коли не трябваше да са по-стари от 10 г. С измененията ще се разреши и 8 г. автомобили да започват превози, като в момента ограничението е 5 г. Освен това се въвежда и минимална цена на услугата, като досега имаше само таван на стойността. Каква ще бъде тя, ще трябва да определят общинските съвети. В нормативната база обаче няма срок, в който трябва да стане това.


„Всички таксиметровите фирми поставят този въпрос от две години“, заяви Свиленски. И допълни, че причината е наличната нелоялна конкуренция, от която браншът страда. Той е категоричен, че и секторът, и пътниците са заинтересовани това да го има, защото реално се пише една цена на стъклото, а возят хората на друга, което си е измама. „Целта е минималните цени да се въведат преди активния летен сезон, причината е, че едни от най-големите проблеми с минималните стойности е точно по курортите“, обясни още зам.-председателят на комисията.


Очаква се през седмицата промените да бъдат приети и на второ четене в пленарна зала. Измененията ще влезнат в сила след обнародването им в Държавен вестник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху