Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков

Свързани новини

25.10.2023 09:23

Австрия каза "не" на Денков за Шенген

Видян 1542 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков във Виена. Това стана дни, след като въведохме без предупреждение такса върху транзита на руски газ, която удря Австрия със стотици милиони евро, без да е очаквала. Уникално глупав ход на кабинета! Двамата премиери имаха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участие на българската делегация, в която бяха включени шефът на МВР Калин Стоянов и зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. Нехамер веднъж не пожела да приеме Денков.


Припомняме, че миналата седмица Нидерландия обяви, че няма да вдигне ветото си за присъединяването на България в Шенген. Сега и Нехамер на практика попиля един от основните 5 приоритета в "програмата" на кабинета и стълбове на сглобката между ППДБ, ГЕРБ и ДПС, които формираха своята т.нар. некоалиция в името на “пълното интегриране в европейските и евроатлантическите структури”. Сред тях са Шенген, еврозоната и ОИСР, като и членството в последните две засега също изглежда мъгляво.


Австрийският канцлер посочи уклончиви причини за своето становище. „Шенген означава да няма вътрешни граници. Трябва да съществува добра външна граница и това в момента не е така. България и Румъния допринасят за сигурността на Шенген. Двете държави получават повече средства, но това не е достатъчно. Всички страни с външни граници се нуждаят от повече средства“, категоричен бе той.


“Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство. Tова няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност", подчерта Нехамер. Властите в София обаче имат своя „принос” за негативната позиция на Виена.


Кабинетът на Денков успя да подразни австрийците на няколко нива за по-малко от месец. България въведе нова такса за за транзит на руски газ, който отива към Европа. Точно навръх посещението на българската делегация във Виена съпредседателят на управляващата ППДБ Кирил Петков обяви пред австрийския флагман Der Standard, че Австрия може да опре до България за синьото гориво от Русия, което изглеждаше като шантаж.


Освен това по план визитата на Денков трябваше да се състои още на 4 октомври, но друг дипломатически гаф на Петков провокира отлагането й като си измисли несъществуващи срещи във Виена, на които бил получил ОК за Шенген. И предизвика скандал. Като формална причина за разместването на графика е посочено заболяване на Нехамер, ала според информирани източници става въпрос за “дипломатически грип” на домакините.


В началото на месеца Петков се самокомандировал до Виена в качеството си на шеф на комисията по ЕС на НС, Шенген и Еврозоната уж, за да разговаря за австрийското вето. Никой обаче не го е пращал и с никого не е консултирал визитата си. Само за броени часове обаче той успя да провокира международен скандал, като направи внушението, че изискването на депутати от управляващите и опозиционните партии в Австрия са законопроектите за реформа в службите в България в контекста на сигурността и приемането ни в Шенген.


Шефът на австрийския парламент Волфганг Соботка обаче го уличи в лъжа. ”Виена не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген”, стана ясно на срещата му президента Румен Радев в София.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак