Свързани новини

08.01.2019 16:38

Австрия: Франция и Нидерландия не мислят, че Балканите са в Европа

Видян 1571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Въпреки „умората от разширяването“ във Франция и Нидерландия, Югоизточна Европа не трябва да бъде изоставяна, заяви външният министър на Австрия Карин Кнайсъл, цитирана от белградското радио Б92.


 Кнайсъл каза на пресконференция, в която обобщи външната политика на страната си през 2018 г., че е доволна от факта, че по време на председателството на Виена в ЕС бяха отворени нови глави в преговорите за присъединяване на Сърбия и Черна гора към ЕС.
Тя обаче подчерта, че не е лесно да се намери подкрепа в Холандия или във Франция за "европейската перспектива" на страните от Югоизточна Европа, като Сърбия и Албания, предаде Фокус.


„Вече се знае за съществуващата умора. Лично аз почувствах в разговорите, които водя от пролетта с моите европейски партньори от Западноевропейските страни, че изборите за Европейски парламент са много близо. За нас този (югоизточноевропейски) регион е географски, исторически и човешки по-близо, което не може да се каже за Нидерландия или Франция“, посочи дипломатът.
Тя подчерта, че е „много трудно французите и холандците да бъдат убедени, че Югоизточна Европа е част от Европа“.


 „Никога не говоря за ‚Западните Балкани“, защото не ми харесва терминът, това е изкуствено понятие. Освен това Балканите се възприемат негативно – освен ако не става дума за храна. Политически има негативна конотация. Аз постоянно говоря за Югоизточна Европа и за мен музеят на съвременното изкуство е част от Европа, Сараевската филхармония е част от Европа. Може би се чувствам по-привързана заради географското ни положение спрямо този регион, отколкото някой, например, в Белфаст“, обясни Кнайсъл.
Тя добави, че нейното „европейско политическо сърце“ ясно заявява, че Югоизточна Европа „не може да бъде оставена отстрани във вакуум“, но добави, че в същото време разбира, че в Нидерландия и Франция имат различна гледна точка.


 Австрийският външен министър заяви, че призовава „Френските и холандските ми колеги да си припомнят миналото“.
„Вие сте били тези, които винаги са мислели в по-широки категории геополитически. Спомням си (бившия френски президент Франсоа) Митеран през 80-те. Тогава никой не искаше страните от Средиземноморието, които току-що бяха излезли от военните диктатури. Французите бяха тези, които ги въведоха в ЕС, те работиха усилено и за Румъния. Винаги трябва да се използва практика, която вече съществува“, каза тя.


 Кнайсъл също така подчерта, че Европа трябва да се разбира като „културно пространство и трябва да действаме въз основа на това“.


Снимка:БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за