Австралия забранява лодките през свещените хоризонтални водопади на залива Талбот

Свързани новини

06.04.2024 07:34

Австралия забранява лодките през свещените хоризонтални водопади на залива Талбот

Видян 6537 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хоризонталните водопади са една от най-странните природни забележителности на Австралия - уникално съчетание от крайбрежна география и мощни приливни сили, за което посетителите плащат много пари, за да го видят отблизо, предаде CNN.


Но всичко това е на път да се промени.

Разположен в залива Талбот, отдалечено място на северозападното крайбрежие на страната, водопадът се образува, когато вълните от морска вода се изливат между две тесни скални пролуки, създавайки вълна с височина до четири метра, която наподобява водопад.

В продължение на десетилетия туристически обиколки с мощни лодки пробиват тези пролуки, за ужас на местните коренни народи в района, които твърдят, че мястото е свещено.


 Това не е единствената причина, поради която обиколките с лодка са противоречиви. През май 2022 г. една от лодките се удря в скалите, което води до наранявания на пътниците и предизвиква мащабна спасителна операция. Инцидентът доведе до призиви за спиране на обиколките от съображения за безопасност.


Въпреки че екскурзиите с лодки продължиха, опасенията на коренното население вече са взети под внимание, като Западна Австралия - щатът, в който се намират водопадите, заяви, че те ще бъдат забранени през 2028 г. от уважение.


 Не всички са доволни от този ход. Съветът по туризъм на Западна Австралия, който представлява туристическите предприятия в щата, предупреди, че това ще отблъсне посетителите и ще доведе до голяма загуба на работни места.

Но това е приветствано от народа Dambeemangaddee, който обитава този район от 56 000 години и смята, че лодките оскверняват водопада.

Хоризонталните водопади се намират в района на Кимбърли, на 1900 км северно от столицата на щата Пърт, в рамките на Maiyalam - един от трите защитени морски парка, създадени през 2022 г., които са проектирани, а сега и управлявани съвместно от традиционните собственици и правителството на Правителството на Западна Австралия.

Ходът на правителството на Западна Австралия идва на фона на критики относно ангажимента му да защитава обектите на коренното население в щат, който разчита в голяма степен на минното дело.


Основният туроператор на лодки в залива Талбот, Horizontal Falls Seaplane Adventures, ще спре да преминава през водопада през март 2028 г., а всички останали оператори ще спрат до края на 2026 г.


След влизането в сила на забраната все пак ще бъде разрешено на лодки да кръстосват залива Талбот, предлагайки на посетителите близък изглед към каскадния спектакъл, който британският естествоизпитател Дейвид Атънбъро нарича "най-необичайната природна забележителност на Австралия".


"Това решение отразява двойните отговорности на правителството за зачитане на културните възгледи на традиционните собственици и необходимостта да се защити и подкрепи туристическата индустрия на Западна Австралия", се казва в изявление на министъра на околната среда на Западна Австралия Рийс Уитби.


"Искаме хората да се докоснат до културата на коренното население като съществена, жизнена част от посещението на съвместно управляваните национални и морски паркове в Западна Австралия."


Дамбемангадди са сред десетките коренни народи, които са населявали Западна Австралия в продължение на повече от 50 000 години, преди Австралия да бъде насилствено колонизирана от британците през 80-те години на ХХ век. След това безброй парцели земя, контролирани от коренното население, са заграбени или осквернени.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.04.2024 10:33

    Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое