Според NCA всички одобрения за сградата са издадени през 2011 г. , като Русия е обещала да завърши строителството на комплекса през следващите три години.

Свързани новини

17.08.2022 15:12

Австралия прекратява договора за наем на руското посолство

Видян 1201 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австралия прекрати договора за наем на новото руско посолство в Канбера, съобщи в сряда Националната столична администрация (NCA).

На Русия е даден 20-дневен срок да освободи "първокласния обект" в Яралумла, недалеч от австралийския парламент, се казва в изявление на NCA.

Понастоящем руското посолство в Австралия се намира в предградието Грифит на австралийската столица, но имаше планове да бъде преместено в Яралумла, където се намират дипломатическите представителства на някои други държави.


"NCA подкрепя политиката "Използвай или загуби", заяви Сали Барнс, ръководител на агенцията, която контролира планирането и развитието на столицата, обяснявайки прекратяването на договора за наем.

Тя обвини Москва, че не е показала желание да разработи обекта в Яралумла, който ѝ е бил предоставен още през 2008 г.


Според NCA всички одобрения за сградата са издадени през 2011 г. , като Русия е обещала да завърши строителството на комплекса през следващите три години.

"Макар че първоначалните работи са започнали, въпросният блок стои като строителна площадка с незавършено строителство от много години насам", настоява Барнс.

"Продължаващите недовършени работи нарушават цялостната естетика, важността и достойнството на зоната, запазена за дипломатическите мисии и чуждестранните представителства в националната столица", добави тя.


 След като теренът бъде разчистен, той ще бъде върнат в списъка с терени, които са на разположение за дипломатически цели в Канбера, и чужди държави ще могат да подават молби за използването му.

"Руската федерация може да подаде ново заявление в бъдеще, което NCA ще разгледа и оцени по съответния начин", заявиха от агенцията.


Напрежението между Русия и Австралия нарасна след началото на конфликта в Украйна, в който Канбера подкрепя Киев.

Австралийските власти се присъединиха към международните санкции срещу Москва, като същевременно предоставиха на Украйна бронирани машини и друго военно оборудване на стойност 390 млн. долара. По време на посещението си в Киев миналия месец австралийският министър-председател Антъни Албанес заяви, че страната му е "най-големият донор извън НАТО" за Киев.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец