28.09.2015 15:24

Атеистите обявени със закон за терористи в Саудитска Арабия

Видян 1024 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия е една от последните абсолютните монархии в света. Всички решения са съсредоточени в ръцете на 89-годишният крал Абдула.

Тя е въвела редица нови закони, които дефинират атеисти като терористи, според доклад от ХРУ.

С новото законодателство саудитският крал Абдула нанся удар върху всички форми на политическо несъгласие и протести, които могат да "навредят на обществения ред", съобщава Индипендънт.

Новите закони до голяма степен са били приведени в борба с нарастващия брой саудитци, участвали в гражданската война в Сирия и върнали се в Саудитска арабия с идеи за свалянето на монархията.

За тази цел крал Абдула, издадал кралски указ 44, който криминализира "участието във военни действия извън царство" и предвижда лишаване от свобода от три до 20 години, каза ХРУ.

 Миналият месец са издадени от Саудитска вътрешното министерство разпоредби, които идентифицират широк списък от групи, които правителството смята за терористични организации - включително Мюсюлманското братство.

Според член  на една от новите разпоредби тероризмът се определя като "призив за атеистична мисъл във всякаква форма, или когато се поставят под въпрос основите на ислямската религия, на които се основава тази страна".

Джо Сторк, заместник-директор за Близкия Изток и Северна Африка на Human Rights Watch, заяви: "саудитските власти никога не са толерирани критика на техните политики, но тези последните законови и подзаконови актове разглеждат почти всяка критика или независима асоциация като престъпления, свързани с тероризъм".

"Тези разпоредби убиват всякаква надежда, че крал Абдула възнамерява да открие пространство за свобода на изразяването", каза  Щъркел.

Human Rights Watch заяви, че новите регламенти също са пречка за кампании, които защитават и се борят за освобождаването на редица видни активисти за човешки права в момента в затвора в Саудитска Арабия.

Организацията заяви, че новите  разпоредби, определящи понятието "тероризъм", позволяват прокурорите и съдиите да преследват и осъждат независими активисти и мирни дисиденти.


 


 Странно, но ЕС и САЩ дори не критикуват Саудитска арабия за странната концепция, която има за човешките права.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец