От Асоциацията отбелязват, че спрямо миналия септември повишението на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%

Свързани новини

07.09.2022 11:19

АТДБ пресметна, че тази зима отоплението на малко жилище ще струва 160 лв на парно и 620 лв на газ

Видян 1111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните методи за отопление, за да помогне на клиентите в избора кой вариант да изберат. Припомняме, че има поскъпване при всички методи на отопление в сравнение с предходната година.

    Според анализа на експертите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата между двата източника е близо 4 пъти в полза на парното.

    Ето и данните на Асоциация на топлофикационните дружества в България:    
Средна сметка през зимата за отопление
     Двустаен апартамент    Тристаен апартамент
     2021    2022    2021    2022
Парно    120 лв    160 лв    250 лв    325 лв
Газ    180 лв    620 лв    260 лв    900 лв
Ток    215 лв    225 лв    345 лв    360 лв
Пелети    150 лв    270 лв    220 лв    400 лв

    От Асоциацията отбелязват, че спрямо миналия септември повишението на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На следващо място е увеличението на тон пелети – 56%. Топлинната енергия е поскъпнала с около 30% средно за страната, имайки предвид намаленото ДДС. Като е важно да се отбележи, че има топлофикации, като например в Бургас и Плевен, където повишението е под 1%. Най-малко е поскъпването на тока, само 4%, но въпреки това електрическата енергия не е най-евтиният метод на отопление през тази зима.

    Експертите отбелязват, че данните отразяват моментната ситуация, тъй като цените на природния газ и пелетите могат да изменят скоро.

    „Цяла Европа се стреми към намаляване на потреблението на енергия и България също трябва да предприеме стъпки за постигане на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде намалено централно.“ обясни председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

    Експертът обърна внимание, че основната грешка на абонатите, които използват най-евтиния метод  за отопление, а именно централното парно е, че се опитват да отопляват повече от 1 помещение с един радиатор. По думите му по този начин радиаторите работят неефективно, защото се стремят да затоплят прекалено голямо пространство, което повишава консумацията, а оттам и сметката за парно.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни