"Всички, които се занимаваме с асансьори, дори ако не спим, можем да подменим около 2000-2500 асансьора на година. Разделете 90 хил. на 2500 – колко години са ни необходими… Те трябва да бъдат модернизирани и задължително включени в програмата за саниране, в което задължително да бъдат подменени".

Свързани новини

18.01.2024 10:17

Aсансьорната асоциация ще сезира ЕК за над 90 хил. опасни асансьори у нас

Видян 357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 90 хил. са опасните асансьори у нас, съобщи пред БНР Валентин Маринков – председател на Българската асансьорна асоциация. По думите му това е неофициална информация. Според него официалната такава се "крие".

"В България има около 130 хил. асансьора, като над 90 хил. от тях са масовите асансьори, които са монтирани през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Средната възраст на масовите асансьори в България, които са над 90 хил., е 45-50 години. /…/ Основният проблем е, че тези асансьори вече са на 40-50-60, има и на 70 години, всичките са с изтекъл срок на годност и всички те трябва да бъдат незабавно модернизирани или подменени. А оригинални резервни части за тях няма".

Според него обаче подмяната е много продължителен процес:

"Всички, които се занимаваме с асансьори, дори ако не спим, можем да подменим около 2000-2500 асансьора на година. Разделете 90 хил. на 2500 – колко години са ни необходими… Те трябва да бъдат модернизирани и задължително включени в програмата за саниране, в което задължително да бъдат подменени".

По думите му на масовите асансьори трябва да се прави основен ремонт на 15 години. Маринков обаче твърди, че на нито един от тях не е направен такъв ремонт и затова те са опасни. Той подчерта също, че те не отговарят на европейските изисквания за безопасност и сигурност.

Затова Маринков декларира, че повече няма да чакат нито един контролен орган, а от Асоциацията ще сезират ЕК и ЕС за това, че в България "цари безхаберие и се излага на риск живота и здравето на милиони хора, които се возят на тези асансьори ежедневно". Според него тогава ще стане скандал и страната ще бъде принудена да вземе мерки.

От 1 януари тази година асансьорите трябва да имат монтирани предпазни щитове. При липса на такива – те трябва да бъдат спирани от експлоатация. Изискването за монтиране на такива щитове под кабината датира от 2014 г. До момента обаче не са прилагани тези изисквания, както е необходимо. В предаването "Преди всички" Маринков обясни какво представлява този щит:

"Този предпазен щит е една ламарина под кабината на асансьорите. Това е нещо все едно на една 50-годишна кола да поставите предпазен колан и да кажете "Ние сме я обезопасили".

По думите му обаче се "прокрадва" информация, че на около 20% от старите асансьори не е поставен такъв щит.

"Ако наистина има такова нещо, хората, които продължават да си позволяват да пускат в експлоатация такива асансьори, те са за затвора, защото наистина и това малко предпазно средство, ако не е сложено, значи наистина е изложен на риск живота и здравето на хората", категоричен бе той.

"Ние, които поддържаме асансьорите, сме длъжни, когато установим, че асансьорът не отговаря на изискванията за безопасност, незабавно, заедно със собственика на асансьора, да го спрем от експлоатация", обясни Валентин Маринков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог