Ас. Василев

Свързани новини

20.03.2024 09:23

Ас. Василев ЗА Нексо против България, нареди слаби адвокати

Видян 922 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Стефан Антонов за "Гласове": Адвокатите, защитаващи България срещу иска на Nexo, ще се избират по по-ниски критерии от тези, които държавата традиционно залага. Това се вижда от сравнение на документите в процедурата за избор на процесуален представител с тези от проведената миналата пролет процедура.
-------
Всичко това означава едно - риск от по-ниско качество на защитата.

Канторите, с които България работи досега са безкомпромисни. В дела, когато държавата е ответник, винаги ищецът има инициативата да открие нова точка за атака и адвокатите на защитата могат само да реагират с работа по оборване на атаките. Ако сами открият слабост, те все пак я изследват и подготвят защита и спрямо нея. Ако обаче се постави лимит на хонорарите, това означава, че или партньорите биха работили по-малко, за сметка на натоварване на най-нископлатените и най-малко квалифицирани адвокати , или ще има риск България да влиза в битките си, знаейки, че защитата й издиша, защото липсата на адекватно заплащане е възпряла адвокатите да свършат по-голям обем от работата, ако имаха нужния бюджет.
------
В последните месеци на българския пазар на процесуално представителство в арбитражни дела навлезе още една голяма фирма – Pinsent Masons. Тя консултира български холдинг и негово дъщерно дружество за отнет лиценз за дейност в Румъния. С иск Румънското правителство е поканено да компенсира компаниите с 500 млн. евро, а следваща стъпка в практиката е ако не се стигне до споразумение, да се заведе арбитражно дело.

Точно Pincent Masons e кантората, отстранена в миналогодишния конкурс, след като Министерство на финансите не признава всички дела посочени в клетвената декларация на техен адвокат. По казуса с българския холдинг Pincent Masons работи съвместно с адвокати от българската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“.

Това е и кантората, в която работеха преди да влязат в Народното събрание Лена Бориславова и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Миналия юли депутатът от ГЕРБ Тошко Йорданов посочи от парламентарната трибуна, че именно Лена Бориславова е движила опита държавната защита по арбитражи да се прехвърли от финансовото министерство в правосъдното и нарече това лобизъм.

„Лена се опитва да пробута това нещо като закон или там като предложение, Ива подскача, образно казано, половин метър над стола, казва, че това е лобистко предложение, обяснява към кого ще се насочат тези милиони за арбитраж. Лена започва буквално да тропа с краче, гледайки Кирил Петков, и казва: „Ива гледай какво приказва“, Киро ме поглежда мен тъжно и казва: „Какво правим с Ива?“, казах: „Какво правим с Ива?! Нищо не правим! Ива е професионалист и това, което каже тя, аз смятам, че е вярно.“ Спряхме го това нещо тогава с тежък скандал. И още тогава беше ясно, че е лобистко предложение, защото тази половинка на залата си играе на прехвърляне на пари през решение на Министерския съвет или през промяна на закони към собствените си кръгове“, са думите на Йорданов от 12 юли миналата година.

„Гласове“ попита правна кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ дали са получавали запитване или предложение да участват под някаква форма в подготовка по защитата на Република България по международно арбитражно дело, заведено от Нексо А. Г., „Ен Ди Ес“ ЕООД и „Мирастар“ ЕООД срещу Република България. Отговор не беше получен", пише Гласове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей