Асен Василев официално беше уличен в лъжа за втори път, след като каза, че резервът е 16 млрд.лв, а той се оказа 12,4 млрд. Сега се доказа, че е невярно и твърдението му, че не са нараснали приходите в хазната, въпреки инфлацията.

Свързани новини

22.03.2023 15:17

Ас. Василев лъже: Приходите от данъци са 752М лв. повече от м.г., от ДДС – 211 М лв. отгоре, от Митниците – с ½ млрд.лв.

Видян 3889 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асен Василев официално беше уличен в лъжа за втори път, след като каза, че резервът е 16 млрд.лв, а той се оказа 12,4 млрд. Сега се доказа, че е невярно и твърдението му, че не са нараснали приходите в хазната, въпреки инфлацията.


„Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от м.г.”, заяви пред БНТ директорът на НАП Борис Михайлов.


"Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре със 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни данъчен №1.


Напомняме, че миналата година по това време финансов министър в кабинета Петков – Нинова беше самият Василев, негова заместничка беше настоящият финансов министър Росица Велкова, а шеф на НАП тогава беше фаворитът на лидера на Промяната Румен Спецов, който се прочу с купуване на апартамент в Дубай за 1 милион лева, докато оглавяваше НАП, без да има доходи, спестявания и кредити за подобна придобивка.


„За 2022 г. приходите на Агенция Митници бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на агенцията Павел Геренски.


"Към днешна дата имаме увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на м.г. приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите", посочи Павел Геренски – директор на Агенция Митници.


По думите му, половината от приходите на Агенция Митници се генерират от събрания от агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост, допълни Геренски.


Той даде пример с цигарите, където има ръст за последните 3 години увеличаване на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.
Според Борис Михайлов – шеф на НАП, над 1000 фирми са големите данъкоплатци и там се възстановяват основните суми от ДДС. В последно време има 400 млн. лева възстановяване, но това не може да се отчита като нещо странно, уточни той.

Илиян Костадинов


 © Bulphoto/архив



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 пунта мара 23.03.2023 11:33

    На челото на данъчния №1 пише сериозно корумпиран. Все е имало кретени, но радевия надминава всички. Не случайно излезе и информация, че този тип имал милиони в криптовалута, от къде ли ги има?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей