Военните предупредиха да не се предприемат никакви чуждестранни интервенции и добавиха, че ще гарантират личната неприкосновеност на Базум.

Свързани новини

27.07.2023 17:16

Армията в Нигер обяви, че взима властта

Видян 4194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман, цитиран от агенциите. Според наблюдатели всеки преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер.

„Решихме да сложим край на режима, който познавате, заради влошаването на ситуацията със сигурността и лошото управление“, каза Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери. „Всички институции временно прекратяват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ нареждане.“

Военните предупредиха да не се предприемат никакви чуждестранни интервенции и добавиха, че ще гарантират личната неприкосновеност на Базум.

Абдраман каза, че говори от името на Национален съвет за защита на родината. Засега не е ясно дали той и другите офицери от телевизионното обръщение говорят от името на цялата армия.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми пореден преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г., може да усложни усилията на Запада да помогне на страните от региона на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадисткия екстремизъм, който през последните десетина години излезе от границите на Мали и се разпространи и на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Нигер, бивша френска колония без излаз на море, се превърна в ключов съюзник в борбата с екстремизма за западните сили, които в момента се сблъскват с все по-голяма враждебност от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо. Нигер е и важен съюзник на ЕС в борбата с незаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.

Миналата година Франция прехвърли в Нигер войски от Мали, след като отношенията на Париж с временната власт в Бамако се изостриха. Поради подобно напрежение в двустранните връзки Франция изтегли и специалните си сили от Буркина Фасо.

Избирането на Базум беше първото демократично предаване на властта в държава, преживяла четири преврата, откакто получава независимостта си от Франция през 1960 г.

САЩ казват, че от 2012 г. са похарчили около 500 милиона долара за подпомагане на нигерските сили за сигурност. През април Германия обяви, че ще участва в тригодишна европейска военна мисия за подобряване на способностите на армията на Нигер.

„Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, САЩ и ЕС ресурс за региона, отиде именно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност“, каза пред Ройтерс Улф Лесинг, ръководител за сахелската програма на германската политическа фондация „Конрад Аденауер“. Той заяви, че всеки преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер.

Телевизионното обръщение на военните беше направено само няколко часа след като военнослужещи от президентската гвардия блокираха президентския дворец в нигерската столиц Ниамей, където задържаха президента и семейството му. В ръцете на метежниците е и вътрешният министър, отбелязват агенциите.

Преди това канцеларията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи, че ръководителят на световната организация е разговарял по телефона с Базум.

„По-рано днес Гутериш проведе телефонен разговор с Мохамед Базум. В него той му изрази пълната си подкрепа и солидарност с президента на Нигер“, заявиха в Туитър от канцеларията на генералния секретар.

Твърдата си подкрепа за Базум и демокрацията в Нигер обяви и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който настоя за незабавното освобождаване на президента, след като също е разговарял с него по телефона. Американският дипломат номер едно посочи, че бъдещето на партньорството между Вашингтон и Ниамей в сферата на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се управлява демократично.

„Дали това на практика е преврат или не, не мога да кажа, нека юристите да се произнесат, но несъмнено всичко това представлява опит за силово завземане на властта и нарушаване на конституцията“, каза Блинкън на пресконференция в новозеландската столица Уелингтън.

Великобритания осъди всякакви опити за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че внимателно следи събитията в столицата на западноафриканската държава.

Метежа на военните в Нигер осъдиха още Франция, ЕС, регионалната организация ЕКОВАС и Африканският съюз.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -