Свързани новини

30.06.2014 16:15

Архитекти: Унищожава се ценна археология под Лъвов мост

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Граждански сдружения алармираха, че има опасност уникални елементи от римско време да бъдат погребани под тонове бетон. Става въпрос за спорната реконструкция на кръстовището на Лъвов мост в столицата.


Според председателя на на сдружение Граждани за устойчиво развитие арх. Димитър Димитров  "срещу 20 милиона лева се унищожават 20 века”.


При обновяването на района около Лъвов мост, което започна неотдавна, по проект за благоустройство за около 25 млн. лв., бяха разкрити останки от античен и ранносредновековен град. Преди тази реконструкция не е било направено обаче предварително археологическо проучване, с което е нарушен чл. 161 от Закона за опазване паметниците на културата.


„Унищожава се древен стадион с ценни находки. Тук е пропускът към Европа. Още при строителството на метростанция Лъвов мост бяха унищожени големи части от античния стадион - от 2010 година насам. Оказва се, че 20 века история нямат никакво значение", заяви пред bTV архитект Димитров.


Припомняме, че още през септември миналата година неправителствени организации поискаха среща с главния архитект на София Петър Диков, на която те направиха свои предложения за реконструкцията на района и предстоящата визия на кръстовището. Техният глас обаче не беше чут, както от архитект Диков, така и от министъра на културата Петър Стоянович, който от няколко месеца насам уверява гражданите, че заплаха за античното наследство не съществува.


В социалната мрежа Фейсбук вече е създадена и група, чиято цел е да обедини усилията на защитници на културното наследство. В един от постовете се призовава


гражданите да се съберат пред Министерството на културата и да заставят институцията да си свърши работата.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей