13.04.2009 09:00

Аптеки пред фалит заради ценови измами

Видян 1919 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Болшинството от аптеките в Бургас са пред фалит. Това заяви председателят на Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите Христо Бургазлиев. Причината е, че големи вериги аптеки, продават лекарства на складови цени и по този начин отнемат клиентите на тези, които си слагат печалба. Някои от собствениците умишлено не са се регистрирали по ДДС, за да печелят 20% отгоре. 


Другата причина за кризата в бранша е въвеждането на ограничение за продажба на лекарства без рецепта. Голяма част от аптекарите в града се оплакват, че с налагането на задължителните рецепти, оборотът им намалява и губят много пари. От Регионалната колегия на Съюза на фармацевтите искат да могат да изписват рецепти, каквато е европейската практика. Става въпрос за хронично болните пациенти, които ползват едни и същи лекарства. Те настояват още за гратисен период за лекарствата с намалени цени.


Още едно тяхно изискване е намаляване или отпадане на ДДС-то върху лекарствата и определяне на процент от печалбата, който да е за аптеките. Според Бургазлиев той трябва да е 22,54% от крайната продажна цена, а за дистрибуторите – 6-7%.


Бургаските фармацевти са категорични, че ако не се въведат ясни и строги правила за работа на аптеките, голяма част от тях ще преминат в сивия сектор и ще се увеличат драстично данъчните измами в бранша.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката