Apple е платила на руското правителство антитръстова глоба в размер на 1,2 млрд. рубли (13,5 млн. долара) след решение на Федералната антимонополна служба (ФАС) от ноември, съобщиха от надзорния орган едва сега.

Свързани новини

23.01.2024 17:31

Apple плаща глоба от 13,5 млн. долара в Русия

Видян 1400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Apple е платила на руското правителство антитръстова глоба в размер на 1,2 млрд. рубли (13,5 млн. долара) след решение на Федералната антимонополна служба (ФАС) от ноември, съобщиха от надзорния орган в понеделник.

Компанията не е коментирала публично плащането.   

Според ФАС през юли 2022 г. Apple е нарушила руското антимонополно законодателство, като е забранила на разработчиците на приложения да информират клиентите за възможностите за покупка извън нейния App Store. Политиките на Apple предполагат използването на собствената платежна система на компанията.

Преди това технологичният гигант е платил глоба от 906 млн. рубли (10,1 млн. долара) в Русия като част от съдебно дело през 2020 г., заведено от руската компания за киберсигурност Kaspersky Lab. Компанията беше призната за виновна за ограничаване на конкуренцията в своя App Store, след като "несправедливо" отхвърли програмата за родителски контрол на Kaspersky Lab.

През 2022 г. ФАС постанови подобни решения по отношение на Google, която също беше обвинена в нарушаване на антитръстовото законодателство със системата за таксуване за своята услуга Google Play. В крайна сметка обаче технологичният гигант се съобрази с изискванията на регулатора и коригира политиките си, за да бъдат в съответствие с руското законодателство.


Apple се присъедини към поредица от големи западни технологични компании, които решиха да намалят експозицията си към Русия или да се оттеглят от пазара под натиска на международните санкции заради войната в Украйна. Компанията спря продажбите на физическите си продукти в Русия през 2022 г., но нейният App Store и някои абонаментни услуги все още функционират.   

В края на 2022 г. мултинационалната компания се отказа от офиса си в центъра на Москва, въпреки че две от нейните юридически лица все още работят в страната. Корпорацията премахна приложенията на няколко руски медии заедно със санкционираните руски банки от App Store.

Също така през 2022 г. Министерството на търговията на Русия даде разрешение продуктите на Apple да бъдат внасяни в страната чрез схеми за паралелен внос. В резултат на това потребителите в Русия могат лесно да получат достъп до най-новите смартфони, таблети и лаптопи, внесени през трети държави като Тюркия, ОАЕ и бившите съветски републики.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.