Въпреки че Samsung отбеляза спад в ръста на продажбите си с 0,7%, изглежда, че като цяло е "в по-силна позиция", отколкото всяка от компаниите през последните тримесечия, отбелязва IDC. Тя добави, че пазарният дял на Samsung е бил 20,8% през 1Q24, в сравнение с 17,3% на Apple.

Свързани новини

20.04.2024 07:45

Apple губи от Samsung мястото на производител№1 на телефони в света

Видян 2502 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според предварителни данни, публикувани от изследователската компания International Data Corporation (IDC), Samsung е изпреварила Apple и си е върнала позицията на най-голям производител на смартфони в света. Миналата година южнокорейският технологичен гигант отстъпи първото място на американския си конкурент.

Доставките на смартфони на Apple са намалели с около 10% през първото тримесечие на 2024 г. поради засилващата се конкуренция от страна на азиатските производители, сочат данните на IDC. По данни на IDC през януари-март тази година Apple е доставила 50,1 млн. броя iPhone, което е по-малко от 55,4 млн. броя през същия период на 2023 г.

Въпреки че Samsung отбеляза спад в ръста на продажбите си с 0,7%, изглежда, че като цяло е "в по-силна позиция", отколкото всяка от компаниите през последните тримесечия, отбелязва IDC. Тя добави, че пазарният дял на Samsung е бил 20,8% през 1Q24, в сравнение с 17,3% на Apple.

Китайските производители Xiaomi, Transsion и OPPO следват Samsung и Apple, за да допълнят петицата на най-големите производители на смартфони, според изследователската фирма. Като цяло световните доставки на смартфони са се увеличили със 7,8% на годишна база през 1Q24, заявяват от IDC.

Спадът на продажбите на Apple идва след силното ѝ представяне през четвъртото тримесечие на 2023 г., когато тя изпревари Samsung като водещ производител на телефони в света, като по този начин сложи край на дванадесетгодишната доминация на южнокорейския технологичен гигант. Печалбите на Apple се дължат на нарастващата популярност на устройствата от висок клас.

Спадът в продажбите на калифорнийската компания през тази година обаче се дължи на предизвикателствата, които тя среща на ключови пазари, особено в Китай. Според изследователската фирма Counterpoint продажбите на iPhone на най-големия чуждестранен пазар на компанията са спаднали с 24% на годишна база през първите шест седмици на 2024 г. Някои корпорации и правителствени агенции в Китай са ограничили използването на устройства на Apple от служителите си, отразявайки ограниченията на американското правителство върху китайските приложения, позовавайки се на предполагаеми опасения за сигурността.

Вашингтон и Пекин са въвлечени в ескалиращо търговско противопоставяне от 2018 г. насам. Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп започна да налага мита върху китайските стоки, внасяни от САЩ, с мотива, че Пекин уж прилага нелоялни търговски практики и се занимава с кражба на интелектуална собственост.

Президентът Джо Байдън продължи твърдата позиция по отношение на търговията с Китай и не само остави в сила митата, наложени от неговия предшественик, но и въведе ограничения, които блокират достъпа до иновативни технологии, например в сектора на изкуствения интелект.

Китай разкритикува политиките на Вашингтон като опит да се попречи на развитието на втората по големина икономика в света.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв