"Апокалиптична ситуация" на карибски остров

Свързани новини

05.04.2024 14:54

"Апокалиптична ситуация" на карибски остров: Експерт на ООН

Видян 234 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висш експерт на ООН по правата на човека оприличи условията в Хаити на "най-лошите времена" в Сомалия, като заяви, че карибската държава е изпаднала в безпрецедентно насилие и хаос, след като банди завзеха голяма част от столицата миналия месец.

"Честно казано, в този момент думите ми се изчерпват", заяви наблюдателят по правата на човека Уилям О'Нийл пред Съвета по правата на човека на ООН по-рано тази седмица. "Това е апокалиптично, прилича на края на времето." Той добави, че столицата Порт-о-Пренс страда от "ниво на интензивност и жестокост на насилието, което е просто безпрецедентно в моя опит в Хаити".

Здравеопазването и други обществени услуги са разрушени от насилието на бандите, а училища, болници, банки и други институции са обект на чести нападения. Международното летище е затворено от миналия месец, а бандите контролират достъпа до всички основни пътища в и извън столицата, казва О'Нийл. Бандите събират такси от всяко превозно средство и лице, което преминава през контролираните от тях райони, допълва той.

Въстанието на бандите започна на 29 февруари и принуди министър-председателя Ариел Хенри да подаде оставка, докато се укриваше в американската територия Пуерто Рико. Хаити, която не е имала президент, откакто през 2021 г. беше убит Жовенел Моисе, в момента няма избрани лидери. Създава се преходен съвет, който да сформира ново правителство.


 Преди това О'Нийл е работил в хуманитарни кризи в страни като Руанда, Сиера Леоне, Босна и Непал. "Мисля, че тук различното е, че държавата на практика отсъства", казва той. "Няма държава и това е почти като свят на Хобс, в който наистина оцеляват най-силните... и за съжаление най-силните в момента са бандите."


През последните седмици хиляди хора напуснаха Порт-о-Пренс. Бандите вече контролират около 90 % от столицата и ако увеличат насилието в други части на страната, могат да предизвикат масово бягство на бежанци към САЩ и Доминиканската република, предупреждава О'Нийл.


Експертът по правата на човека изрази съжаление, че Вашингтон не е прекъснал контрабандата на оръжия, произведени в САЩ, в Хаити. "Учуден съм, че в Хаити не могат да се внасят храни и лекарства, но все още се внасят оръжия и куршуми", каза той. "Не мога да повярвам, че моето правителство не може да инспектира тези лодки, които тръгват от река Маями, и да извади всяка пушка и куршум, защото Хаити не произвежда никакви оръжия или куршуми." Той добави: "Ако бандите нямат оръжия и куршуми, те губят цялата си власт."


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец