Анжел Вагенщайн на 100

Свързани новини

11.02.2022 16:52

Анжел Вагенщайн с Наградата на София пред 100-тния си юбилей

Видян 2497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В годината на своя 100-тен юбилей режисьорът, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн ще бъде удостоен с Наградата на София за своя принос към киното - приз, връчван от Столичната община и "София филм фест". Той ще му бъде връчен на сцената на фестивала в първа зала на НДК през март, пише Сега.




"Анжел Вагенщайн: един живот, три революции, 52 филма, 4 романа 1000 страници "драскулки" - с тези надписи започва американският документален филм Art Is A Weapon, посветен на неговия бурен живот. През 2022 г., когато му предстои вековен юбилей, Вагенщайн, когото всички наричат Джеки, респектира с остър ум, критична мисъл и елегантно чувство за хумор. "От много време насам нищо не си пожелавам, освен здраве.


 


Много ми е дълга биографията, за да си правя равносметки", отсича той. "Аз принадлежа към народ, който никога не губи чувство за хумор. Срещали ли сте българин, който да не ви се оплаче? Срещали ли сте арменец, който да не ви се похвали? Срещали ли сте евреин, който да не опита да ви пробута виц? Въпреки цялата трагика, в която живеем, човек трябва да се радва и… да разказва смешки."

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Анжел завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА.


 


Филмът по негов сценарий „Звезди“ (1959, реж. Конрад Волф) е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Пише сценарии и за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“, „След края на света“. През 90-те години се отдава на литературата и публикува романите „Петокнижие Исаково“,


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева