Свързани новини

31.05.2013 14:47

Антимафиотите се вливат в ДАНС

Видян 1323 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание прие на първо четене спорните промени в Закона за ДАНС, като дебатът в пленарна зала се фокусира основно върху въпроса дали се създава "политическа полиция", предаде Медияпуул.


Общо 114 депутати от БСП, ДПС и "Атака" подкрепиха промените, а всичките гласували 83-ма депутати от ГЕРБ бяха "против".


Реформата на новите управляващи ще върне разследващите функции на ДАНС, които й бяха отнети след идването на ГЕРБ на власт през 2009 година, МВР напълно ще се освободи от ангажиментите си по противодействието на тежката и организирана престъпност, защото ГДБОП също се прехвърля към състава на спецагенцията.


Председателят на ДАНС ще определя със заповед кои служители ще имат разследващи функции. Те ще могат да извършват обиски и да арестуват заподозрени. Бъдещият ръководител на спецагенцията ще се избира от Народното събрание, а не както е сега – с президентски указ след предложение от министър-председателя. Идеята е ДАНС да бъде подложена на по-строг парламентарен контрол.


Тезата на управляващата коалиция на БСП и ДПС е, че в момента в МВР има твърде голяма концентрация на власт и прехвърлянето на правомощия към ДАНС има за цел да предотврати появата на втори Цветан Цветанов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион