Свързани новини

16.12.2010 11:57

Ангел Божилов: Върховният съд ни връща 3 милиона от Марица Изток 2

Видян 6977 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефът на корпорацията Обединени енергийни търговци Ангел Божилов заяви на специална среща с пресата вчера, че арестът му по подозрение в “укриване” на ток, ДДС и акцизни измами се дължи на донос.


Бизнесменът предпочете да изясни своя казус на представители на медиите, но да изпусне изключително международна конференция в истанбулския Чираган Палас, на която се преговаря относно строителството на турската атомна централа от руската Атомстройекспорт.


“Проектът в южната ни съседка е по-голям от всеки, който би могло да има в България и възможността на корпорацията да работи по него би могла да донесе огромни печалби за бизнеса и респективно - данъци у нас. Защото всичките ни дружества се отчитат в България”, каза Божилов. “Може възпрепятстването ми да се включа във форума да е било една от целите на атаките срещу мен”, допусна той.


„Енергетиката винаги е била един от най-ресурсните сектори. Явно по някакъв начин аз и моята корпорация сме засегнали нечии сериозни интереси. Сигурно пречим на частните интереси, които от години движат хората, поставени в държавните структури в нашия бранш“, коментира той.


Относно обвиненията за източване на ДДС той категорично заяви, че дори на някого да хрумне да направи такава схема, не би могъл да я осъществи. “На територията на България ОЕТ работи само с държавни фирми – НЕК, АЕЦ Козлодуй и доскоро с ТЕЦ Марица изток 2. В момента купуването на енергия става само с търгове и за нея се плаща 3 месеца напред цялата сума плюс ДДС, което държавата връща на ОЕТ чак един месец след доставката”, разясни браншовикът.


Божилов подчерта, че контролът е железен и се осъществява от енергийните системни оператори в отделните държави, които са органи за национална сигурност. Чуждестранните му партньори също са солидни и надеждни – ЕОН - Германия, ЧЕЗ - Чехия, Испанската национална електрокопмания, Митилинеос холдинг (Гърция), Агенцията за ядрено регулиране в Турция.


Многократно беше споменат конфликтът на ОЕТ с доставчика Марица Изток 2, който стои в основата на проблемите му.  Новината е, че току-що излязло съдебно решение на трета инстанция окончателно присъжда на корпорацията исканите от нея близо 3 милиона лева компенсация поради незаконно прекратяване на договор от страна на държавния ТЕЦ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец