Андрей Слабаков

Свързани новини

18.12.2023 11:40

Андрей Слабаков против предложението за създаване на европейска администрация за контрол на медиите

Видян 526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сделка или не е за медийната свобода в Европа това предложение?


Андрей Слабаков, евродепутат и заместник-председател на Комисията по култура и образование в Европейския парламент, се противопостави на лансираната последните 3 месеца идея за създаване на независима агенция със собствен правен статут и отделна бюджетна линия, която да отговаря за медийната свобода на страните-членки на ЕС.


Според Слабаков чрез този подход за създаване на нова агенция само и единствено ще се внесе допълнителна административна тежест, както и налице ще има много похарчени напразно средства.


В предложението е разписано самата агенция да бъде представлявана от 27 независими експерти от всяка държава, които ще дават становище по теми за независимостта на медиите.


„Твърдо подкрепям всички независими журналисти и техните разследвания и смятам, че крайният резултат от преговорите е в полза на нас, гражданите, и правото ни да бъдем добре информирани. Винаги има съмнения до каква степен може да се постигне независимост в медийното пространство.“, каза Слабаков.


Слабаков изрази и особено голямото значение за високите стандарти за прозрачност на медийната собственост и финансирането, както и допълнителните гаранции за независимост и бюджетна стабилност на държавните медии.


На 15 декември Европейският парламент, Комисията и Съветът на ЕС достигнаха до финално споразумение относно Европейския акт за медийната свобода. Това поставя край на т.нар. „триалози“ - преговори между трите институции, които продължават вече трети месец. Преговори, които завършиха успешно, въпреки опит за изнудване в последния момент от страна на Франция и правителството на президента Еманюел Макрон. Идеята, която защитаваха всички страни в преговорите, беше една – независимост на медиите, като средствата за постигането ѝ, в някои случаи, се различаваха.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни