13.06.2022 13:06

''Амнести Интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления

Видян 1482 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

''Амнести Интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления по време на опитите да превземе североизточния украински град Харков, предава Си Ен Ен.


В доклад от 40 страници организацията документира употребата на касетъчни боеприпаси и други забранени средства за атака.  ''Бомбардировките над жилищни квартали в Харков са безразборни атаки, които убиха и раниха стотици цивилни и като такива представляват военни престъпления'', се казва в доклада. Следователите на "Амнести Интенешънъл'' казват, че са документирали седем удара в различни райони на Харков, където са открили перки и топки от касетъчни боеприпаси 9N210 и 9N235.


Конвенцията на ООН за касетъчните боеприпаси, която влезе в сила през 2010 г., забранява използването им. Русия не е страна по договора, нито пък Съединените щати.


Касетъчните бомби освобождават десетки суббоеприпаси във въздуха, като ги разпръскват безразборно върху стотици квадратни метри. Освен това невинаги успяват да експлодират при удар и по този начин се превръщат в противопехотни мини, които представляват заплаха за цивилните дълго време след разполагането им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби