Свързани новини

01.07.2014 13:01

Американското разузнаване подслушва всички страни по света

Видян 1220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският съд за надзор на външното разузнаване е разрешил на Агенцията за национална сигурност (АНС) да извършва шпионаж в 193 страни по света, съобщава „Вашингтон поуст”, позовавайки се на поредната доза разкрития от бившия агент Едуард Сноудън.


Това е точно колкото броят на всички международно признати суверенни държави по света, но от общия брой трябва да бъдат извадени Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, с които САЩ имат подписани спогодби за ненамеса на външното разузнаване на тяхна земя. Списъкът се допълва и от няколко непризнати държавни единици.


С решение от 2010 година специализираното звено е разрешило АНС да събира данни и за международни организации като Европейски съюз, Международния валутен фонд, Световната банка и Международната агенция за атомна енергия.


Решението на съда не означава автоматично, че американците непременно са използвали разузнаването си във всички посочени страни, но им дава всички законови основания да го правят безнаказано.


Документът позволява Вашингтон да използва комуникационната инфраструктура на всички компании от страната, изнесли бизнеса си зад граница, за да следи както своите граждани, така и всички други лица, използващи въпросните телефонни и интернет мрежи.


Общо три нормативни акта позволяват не само това, но и разширяват възможностите на АНС да подслушва всякакви лица, които биха могли да приемат и предават класифицирана информация по света. Така в обсега на американското разузнаване попадат не само чуждестранни политически лидери и предприемачи, но още академични лица, защитници на човешки права, журналисти и т.н.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак