"Неродените деца са "деца" по смисъла на Закона, без изключение, основано на етап на развитие, физическо местоположение или други допълнителни характеристики", пише съдия Джей Мичъл.

Свързани новини

25.02.2024 08:00

Американски щат постанови, че замразените ембриони са "деца"

Видян 20826 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният съд на американския щат Алабама постанови, че замразените ембриони, създадени в рамките на лечение на безплодие, се считат за деца по силата на щатското законодателство и следователно са предмет на законодателството относно неправомерната смърт на малолетно дете.

В решението си върховният съд на Алабама посочва, че щатският закон, приет през 1872 г., който позволява на родителите да предявяват искове във връзка със смъртта на малолетно дете, "се прилага за всички неродени деца, независимо от тяхното местонахождение". Той също така цитира терминологията срещу абортите в конституцията на щата като основна за решението си.

Решението е взето след съдебни дела за неправомерна смърт, заведени срещу клиника за оплождане от група пациенти на ин витро оплождане (IVF), чиито замразени ембриони са били случайно унищожени, когато са били изпуснати на пода в клиниката за оплождане през декември 2020 г.

"Неродените деца са "деца" по смисъла на Закона, без изключение, основано на етап на развитие, физическо местоположение или други допълнителни характеристики", пише съдия Джей Мичъл.

Съдия Мичъл заяви, че в предишно решение на съда е определено, че убитите по време на бременност фетуси попадат под условията на Закона за неправомерната смърт на малолетни в Алабама. Той добави, че "извънматочните [извън биологичната матка] деца" не могат да бъдат изключени от обхвата на Закона.


Решението отменя предишно решение на по-нисша инстанция, която отхвърля исковете, тъй като според нея замразените ембриони не отговарят на естественото определение за дете.

Според ABC News пациентите, които са завели делата за неправомерна смърт, са платили за криогенно замразяване на ембрионите си в клиника за оплождане в Алабама. През декември 2020 г. друг пациент е получил достъп до съоръжението за съхранение и е пуснал няколко ембриона на пода, "убивайки ги", се казва в решението.

Въпреки това съдията от Върховния съд на Алабама Грег Кук беше единственият несъгласен глас в състава от девет съдии. Той твърди, че не е в правомощията на съда да "вдъхва живот" на съществуващ закон чрез "актуализирането или изменението му".

Кук добави, че не може да се очаква, че формулировката на закона от 1872 г. обхваща по-съвременни разработки като замразени ембриони, и заяви, че решението "почти сигурно слага край на създаването на замразени ембриони чрез ин витро оплождане в Алабама".


Участниците в кампанията "За избор" предупредиха, че решението на съда в Алабама може да има национални последици на фона на стремежа на борците срещу абортите да разширят определението за човешки живот.

Според вестник "Вашингтон пост" от понеделник това е естествено продължение на похода към личността на плода", заяви Дана Съсман от групата с нестопанска цел за защита на правата на бременните. Тя допълни, че решението ще бъде "силно обезпокоително" за защитниците на репродуктивните права и грижите за абортите.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци